Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Růst německé ekonomiky ve 3. čtvrtletí zpomalil

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Berlín - Hrubý domácí produkt Německa podle předběžných odhadů ve třetím čtvrtletí stoupl o 0,2 procenta proti předchozím třem měsícům. Tempo růstu tak zpomalilo na polovinu z 0,4 procenta ve druhém kvartálu. Analytici očekávali růst o 0,3 procenta.

Meziroční růst německé ekonomiky zvolnil na 1,5 procenta z 3,1 procenta ve druhém čtvrtletí. "Růst byl zpomalen zahraničním obchodem," uvedl statistický úřad.

Dodal, že export ve třetím čtvrtletí mírně klesl, zatímco import se nepatrně zvýšil. Německou ekonomiku podle úřadu podporovala především domácí poptávka, v růstu pokračovaly výdaje domácností i státu.

Německá vláda v říjnu zvýšila odhad celoročního růstu domácí ekonomiky na 1,8 procenta z dříve předpokládaných 1,7 procenta. Německo by tak mělo vykázat nejsilnější růst za posledních pět let. Loni německá ekonomika stoupla o 1,7 procenta. Její růst tak mírně zrychlil z předloňských 1,6 procenta.

Témata:  Německo ekonomika

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 11:15

USA oznámí dlouhodobou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy