Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Připravte si peněženky: Češi si za elektřinu a plyn připlatí

Elektřina
Elektřina
Foto: Pixabay

Ceny dodávek elektřiny a plynu stouply a začaly kopírovat růst cen na velkoobchodních trzích, kde plyn zdražil na 484 korun za kilowatthodinu (asi o osm procent) a elektřina až na 1008 korun za megawatthodinu (o 6,7 procenta). Vyplývá to z dubnových výsledků kladenské Českomoravské komoditní burze, kde bylo v tomto měsíci uzavřeno 597 kontraktů na dodávku 290,1 tisíce MWh zemního plynu a elektřiny v hodnotě 178, 3 milionu korun. Češi si budou muset sáhnout hlouběji do kapsy i v květnu. Důvodem je oslabování koruny vůči evropské měně.

Do cen elektřiny a plynu se ještě promítlo dubnové oslabení koruny vůči euru. Cena ročních kontraktů zemního plynu pro maloodběratele v dubnu oproti předchozímu měsíci stoupla o 11,3 procenta. Vyhoupla se tak na 520 Kč/MWh. 

Ve velkoodběru byl zaznamenán nárůst o 10,6 procenta a cena byla stejná jako v případě maloodběru. 

Zlevnění elektřiny a plynu nelze očekávat ani tento měsíc. „Elektřina s dodáním v roce 2019 končí na více než 5 letém rekordu. Reálné obchody za 41,10 EUR/MWh. Akcie ČEZ si před nevýznamnými výsledky odepsaly 2,3%. Objemy se lepší (dnes nad 600 tis. ks), ale na skutečný "průlom" od tlusťochů je to stále slabé," uvedl na začátku letošního května analytik Michal Šnobr.

Ostatně růst cen v tomto roce předpovídali analytici už loni. "U elektřiny je téměř jisté, že ke zdražení dojde. Někteří dodavatelé už nyní uveřejnili ceníky na rok 2018, kde růst cen je," uvedl na konci loňského roku Tomáš Suchý, analytik portálu Ušetřeno.cz. Suchý také předpokládal, že u plynu dojde letos k nárůstu cen o stokorunu. 

Cenu elektřiny ovlivní i růst ceny uhlí. „Cena elektřiny (obchodované na burze) se skládá z ceny černého uhlí a z ceny emisní povolenky. Cena uhlí závisí hlavně na postoji Číny, na využívání jejích vlastních zdrojů, objemu její těžby a na importech do Číny,“ předpovídal loni Bohumil Trampota, analytik J&T Banky.

Témata:  elektřina plyn peníze

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy