demonstrace v Bělorusku

Ilustrační foto

Lukašenko téměř potají složil prezidentský slib. Podle Petříčka je inaugurace nelegitimní

Svět

Alexandr Lukašenko dnes nečekaně složil přísahu a již pošesté za sebou nastoupil do funkce běloruského prezidenta. Oznámila to státní tisková agentura BelTA. Inaugurace se odehrála bez ohledu na masové protesty, které v zemi propukly po oficiálním oznámení Lukašenkova zpochybňovaného vítězství v srpnových prezidentských volbách. Opozice ho považuje za zfalšované a Lukašenkovo zvolení neuznává ani EU.

Ilustrační foto

Lukašenko za mříže! skandovaly ženy při pochodu v Minsku. Policie zakročila

Svět

Běloruská policie dnes v centru Minsku zadržela stovky demonstrantek, které se zúčastnily opozičního pochodu žen proti autoritářskému režimu prezidenta Alexandra Lukašenka. Do vězeňského vozu policisté podle agentury DPA naložili i třiasedmdesátiletou Ninu Baginskou, považovanou za veteránku protestního hnutí, která demonstrovala už proti komunistům. "Hanba!" křičely demonstrantky.

V Minsku se protestního Pochodu žen účastní několik tisíc lidí

Svět

V Minsku se protestního Pochodu žen účastní několik tisíc lidí

V Bělorusku dnes na více místech pokračovaly protesty proti autoritářskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi, i když v menším měřítku než o předešlých víkendech. V hlavním městě Minsku byl ústřední akcí opozice Pochod žen, jehož se podle portálu Tut.by zúčastnilo přes 10.000 lidí, podle zpravodaje agentury TASS několik tisíc. Policie akci sledovala, ale významněji nezasáhla. Pozornost úřadů se soustředila spíš na znemožnění práce novinářům informujícím o demonstracích.

Ilustrační foto

Proti Lukašenkovi demonstrovalo 100 tisíc lidí. NATO odmítá, že by na hranice Běloruska vyslalo vojáky

Svět

Severoatlantická aliance odmítá, že by se na polské a litevské hranici s Běloruskem shromažďovali vojáci, jak tvrdí běloruský prezident Alexandr Lukašenko, informoval zpravodajský server BBC. Obvinění o chystané revoluci podporované cizími mocnostmi popřel litevský prezident Gitanas Nauséda. Proti Lukašenkovi se dnes do minských ulic opět vydaly desetitisíce lidí.

Běloruský autoritářský prezident Alexandr Lukašenko

Lukašenko odmítl konání nových voleb, Minsk zaplnili protestující

Svět

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko dnes před shromážděním svých příznivců v Minsku prohlásil, že přes rozsáhlé protesty nehodlá uspořádat nové volby. V centru běloruské metropole se koná mohutná protivládní demonstrace za účasti nejméně desítek tisíc lidí. Lidé nespokojení s děním okolo prezidentských voleb vyšli do ulic i v jiných městech. Situaci v Bělorusku dnes Lukašenko telefonicky projednával s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, který mu přislíbil pomoc.

Alexandr Lukašenko

Putin Lukašenkovi slíbil vojenskou pomoc. Běloruský prezident nové volby odmítl

Svět

Běloruský prezident Lukašenko dnes znovu hovořil po telefonu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o situaci v Bělorusku po prezidentských volbách. Prezidenti se podle agentury TASS shodli na potřebě společné reakce na vnější hrozby. Putin potvrdil, že Ruská federace je připravená poskytnou pomoc na základě smlouvy o vojenské spolupráci.

Andrej Babiš, premiér ČR a předseda hnutí ANO

Babiš žádá opakování voleb v Bělorusku, EU by měla urgentně jednat o sankcích

Domov

Premiér Andrej Babiš (ANO) po dohodě s polským premiérem Mateuszem Morawieckým požádal představitele Evropské unie o urgentní svolání videokonference Evropské rady k situaci v Bělorusku. Tamní režim násilně potlačuje protesty proti falšování výsledků nedělních prezidentských voleb. Předsedu Evropské rady Charlese Michela i předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou český premiér vyzval k vyslání jasného signálu ohledně sankcí vůči Bělorusku.

Bělorusko

Běloruskem zmítají protesty. Loajalita policie k Lukašenkovi nejistá, někde skládá zbraně

Svět

Nedělní prezidentské volby v Bělorusku vyhrál podle předběžných výsledků oznámených centrální volební komisí drtivě Alexandr Lukašenko. Množí se však informace o zfalšování voleb a hlavní opoziční protikandidátka Svjatlana Cichanouská oznámila, že uvedený výsledek neuznává. Zpráva o opětném vítězství autoritářského vůdce vedla v zemi k demonstracím, proti nimž tvrdě zasáhly bezpečnostní síly OMON.

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy