máslo

máslo

Máslo, nebo margarín? Dilema lze vyřešit šalamounsky

Domov

Zda je lepší máslo nebo margarín, se podle odborníka Pavla Suchánka z Fóra zdravé výživy nedá jednoznačně říct. Obecně je podle něj dobré tuky střídat. Při konkrétním doporučení záleží na věku, složení stravy a aktuálním zdravotním stavu, řekl v rozhovoru s ČTK Suchánek. Výhodou margarínů na namazání je podle něj nižší energetická hodnota, navíc mohou také obsahovat ve vyšším podílu prospěšné omega3 mastné kyseliny, nevýhodou oproti máslu je méně výrazná chuť. V západní Evropě se proto podle Suchánka prosazuje trend takzvaných směsných tuků.

máslo

Čerstvé, stolní, přepuštěné. Vyznáte se v máslech?

Revue

Máslo prošlo za dobu své existence (zdroje se různí, ale nejčastěji se uvádí 2000 let) bouřlivým vývojem. Věděli jste třeba, že máslo bylo v minulých stoletích synonymem bohatství a některé národy ho dokonce využívaly jako platidlo? V posledních letech se ale naopak stalo terčem negativních kampaní a potýkalo se s puncem nezdravé potraviny, kterou by bylo záhodno z jídelníčku navždy vyloučit. Naštěstí pro naše zdraví i máslo samotné se vše vrací k normálu a máslo začalo být opět „v kurzu”. Aby také ne – je prokazatelně zdravé a využít v kuchyni se dá na mnoho způsobů. A teď už zbývá vyřešit jen jediné, a to, jak si vybrat to pravé a skutečně čerstvé.

máslo

Domov

Mohou za drahé máslo obchodníci? Podívejte, jak nízké máme marže, volají

Praha - Exministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) v říjnu řekl, že na vysokých cenách másla mají značný podíl obchodníci, u kterých končí až polovina jeho prodejní ceny. Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu byla letos průměrná obchodní přirážka obchodních řetězců u másla mezi 4,3 a 13,5 procenta. Máslo by už dál zdražovat nemělo, do Vánoc bude pravděpodobně stát podobně jako nyní.

máslo

Svět

Ceny másla rostou v celé Evropě. Jak jsou na tom Němci či Poláci?

Berlín/Varšava - Zdražování másla se netýká jen Česka. Například v Německu je podle tamního Sdružení mléčného průmyslu nyní cena másla na nejvyšší úrovni za nejméně 50 let. V Rakousku stoupla cena másla od poloviny loňského roku až o 80 procent. V Polsku lze máslo i nadále kupovat ve slevových akcích.

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy