Články k tématu: Zuzana Čaputová

Policie zasahovala u domu Čaputové kvůli nepovolané osobě na pozemku

04.03. 14:30

Ochranka slovenské prezidentky Zuzany Čaputové zadržela ženu, která v noci přeskočila plot a dostala se na pozemek domu, kde bydlí prezidentka se svou rodinou. Informovala o tom slovenská televize Markíza.

Čaputová posílá novelu trestního zákona k ústavnímu soudu

16.02. 15:04

Na Slovensku bude pokračovat boj o kontroverzní novelu trestního zákona. Končící prezidentka Zuzana Čaputová v pátek oznámila, že se obrátí na ústavní soud. Z toho důvodu ale zároveň musela zákon podepsat.

Nástupce Čaputové vyberou Slováci v březnu

08.01. 16:40

Slovenské prezidentské volby se budou konat 23. března, s případným druhým kolem za dva týdny po prvním kole. Dnes to uvedl předseda parlamentu Peter Pellegrini, který také zvažuje prezidentskou kandidaturu.

reklama

Čaputová: Jednou z největších překážek rozvoje Slovenska je nekulturnost

01.01. 16:02

V novoročním projevu zdůraznila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, že jednou z největších překážek rozvoje Slovenska je nekulturnost, zejména v oblasti politiky, a vysoká úroveň konfliktů ve společnosti.

Washington, Berlín i Bratislava. Česku kondoluje celý svět

21.12. 22:01

Státnici z mnoha zemí světa vyjadřují soustrast Česku po tragické střelbě, která si vyžádala 14 obětí. Útočník pak obrátil zbraň proti sobě.

Čaputová ocenila na Schwarzenbergovi evropanství

09.12. 21:37

Na sobotním pohřbu Karla Schwarzenberga nechyběli ani zahraniční státníci v čele se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Kníže byl podle jejích slov nejen Čechem, ale také přesvědčeným Evropanem.

Pavel má za sebou první prezidentský summit V4

22.11. 17:14

Na Pražském hradě od středečního dopoledne probíhal prezidentský summit Visegrádské čtyřky (V4). Český prezident Petr Pavel přivítal protějšky Zuzanu Čaputovou, Andrzeje Dudu a Katalin Novákovou. Prezidenti se shodují, že důležité je především znát průsečíky pro spolupráci všech čtyř zemí.

Čaputová se ve čtvrtek setká s Pavlem na Pražském hradě

14.11. 19:58

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová přijede den před Dnem boje za svobodu a demokracii do Česka, kde se setká se svým protějškem Petrem Pavlem. Informoval o tom Pražský hrad. Čaputová si jezdí do Prahy připomínat události sametové revoluce pravidelně.

Slovensko má novou vládu, premiérem je opět Fico

25.10. 17:09

Slovensko má novou vládu. Prezidentka Zuzana Čaputová dnes jmenovala Roberta Fica, předsedu strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD), premiérem a následně také členy jeho koaličního kabinetu.

Čaputová odložila jmenování vlády a stanovila termín první schůze parlamentu

20.10. 18:47

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová stanovila termín ustavující schůze Národní rady na středu 25. října. Uvedla to agentura TASR s tím, že termín jmenování nové vlády stanoví až po doručení nového návrhu kandidáta na šéfa ministerstva životního prostředí (MŽP).

Čaputová reaguje na výsledek voleb, s vojenskou pomocí Kyjevu se pro tuto chvíli končí

05.10. 12:40

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová je proti tomu, aby úřednická vláda poslala Ukrajině další vojenský materiál. Odkazuje se na parlamentní volby, v nichž vyhrály strany, které takovou pomoc odmítají.

Čaputová dala Ficovi dva týdny na sestavení vlády

02.10. 19:03

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dnes pověřila předsedu vítězné strany v sobotních parlamentních volbách Roberta Fica sestavením nové vlády. Po schůzce s hlavou státu to potvrdil s tím, že má dva týdny na sestavení kabinetu. Uvedla to agentura TASR.

Fico se Smerem vyhrál volby, do NR se dostalo sedm stran. Jednání začnou v pondělí

01.10. 16:06

Státní volební komise v neděli potvrdila výsledky parlamentních voleb na Slovensku, tedy i vítězství strany Smer-SD bývalého premiéra Roberta Fica. Prezidentka Zuzana Čaputová jej v pondělí pověří sestavením vlády. Slovenské občany bude v Národní radě zastupovat sedm subjektů.

Prezidentka Čaputová se zúčastnila voleb, na Petržalce poběží i po 22. hodině

30.09. 16:32

Voliči na Slovensku od rána odevzdávají hlasy v předčasných parlamentních volbách, už tak učinili i tři nejvyšší ústavní činitelé. Prezidentka Zuzana Čaputová i premiér Ľudovít Ódor nabádali občany, aby šli volit. Hlasování probíhá až do 22:00, moratorium se zřejmě prodlouží.

Fico chce podat po volbách žalobu na prezidentku Čaputovou

23.09. 18:44

Slovenská strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD) plánuje podat návrh na obžalobu prezidentky Zuzany Čaputové po nadcházejících předčasných parlamentních volbách a ustavující schůzi nového parlamentu. Podle serveru pravda.sk to řekl předseda Směru-SD a bývalý premiér Robert Fico.

Čaputová zažalovala Fica kvůli ochraně osobnosti

13.09. 16:39

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová ve středu podala žalobu na expremiéra Roberta Fica kvůli ochraně osobnosti. Důvodem jsou lži a vymyšlená obvinění, která se o hlavě státu šíří, uvedl prezidentský palác. Slovensko čekají na konci září předčasné parlamentní volby.

Čaputová odmítla konspirace o policejním převratu na Slovensku

18.08. 16:48

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová odmítla slova expremiéra Roberta Fica, policejní převrat se podle ní nekoná. Chod institucí, jejichž příslušníci byli ve čtvrtek obviněni, je zabezpečen. Hlava státu to řekla po pátečním jednání bezpečnostní rady.

Slovenská policie zasahovala v sídle tajné služby SIS

17.08. 11:50

Slovenská policie od ranních hodin zasahuje v sídle tajné služby SIS či v domech jejího nynějšího i bývalého šéfa. Prezidentka Zuzana Čaputová požaduje co nejrychlejší vysvětlení operace, zároveň usiluje o svolání bezpečnostní rady státu.

Čaputová povolila devíti Slovákům působení v ukrajinské armádě

05.08. 19:15

Devíti slovenským občanům umožnila prezidentka Zuzana Čaputová službu v ukrajinské armádě. Většinu žádostí ovšem odmítla. Český prezident Petr Pavel udělil svolení ve 14 případech, vyšlo najevo v tomto týdnu.

Sánchez oznámil, že Španělsko pošle vojáky na Slovensko

12.07. 20:10

Španělsko poprvé pošle vojáky na Slovensko. Sedm stovek příslušníků ozbrojených sil posílí tamní misi na východním křídle NATO, které v současnosti velí Česko. Do budoucna má ale dojít ke změně, naznačila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Madrid navíc pošle dalších 250 vojáků do Rumunska.

Zelenskyj odcestoval z Česka na Slovensko, kde jednal s Čaputovou

Aktualizovali jsme 7.7.2023, 16:22, 07.07. 13:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se z Česka přesunul na sousední Slovensko, kde jednal s hlavou státu Zuzanou Čaputovou. Před prezidentským palácem na něj čekaly desítky lidí. Čaputová po schůzce podpořila ukrajinské ambice ohledně členství v Evropské unii a NATO.

Čaputová po prvním mandátu skončí. Na prezidentku znovu kandidovat nebude

20.06. 15:32

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová po prvním mandátu skončí a o další se už ucházet nebude. Uvedla to dnes na tiskové konferenci.

Prezidenti B9 podpořili Ukrajinu a vyzvali Rusko k zastavení agrese

06.06. 15:30

Prezidenti zemí Bukurešťské devítky (B9) v úterý na jednání ve slovenské Bratislavě vyjádřili podporu Ukrajině a vyzvali Rusko k ukončení agrese proti sousední zemi. Za Česko se jednání zúčastnil prezident Petr Pavel.

Čaputová rozhodla. Slovensko bude mít úřednickou vládu

07.05. 18:21

Poté, co slovenský premiér Eduard Heger požádal Zuzanu Čaputovou, aby byl zbaven mandátu k vedení vlády, prezidentka oznámila, že jmenuje úřednickou vládu. Po dobu pěti měsíců ji povede viceguvernér slovenské centrální banky (NBS) Ľudovít Ódor. Pak čekají zemi předčasné volby.

Fotogalerie