Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko nechce přijímat uprchlíky. Občané nejsou rasisté a xenofobové, mají jen strach

Jiří Weigl, český ekonom
Jiří Weigl, český ekonom
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Češi nejsou rasisté a xenofobové, jak tvrdí někteří aktivisté nebo evropští politici. Na stránkách Institutu Václava Klause to píše ekonom a někdejší vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Jiří Weigl. Argumentuje statistikami, které podle něj hovoří naprosto jasně.

„Česká veřejnost je v poslední době některými evropskými politiky a domácími proimigračními aktivisty neustále obviňována z údajné xenofobie, rasismu, sobectví a celkové mentální zaostalosti a méněcennosti kvůli tomu, že prý odmítá přijímat migranty a údajně trvá na etnicky čistém vlastním státě“ spustil Weigl

To ale podle něj není pravda. Poukazuje na nová data statistického úřadu, podle kterého v ČR žije nejvíce cizinců v její historii – 464 670 osob (2015), což představuje 4,3% populace. „To je zdaleka nejvíce ze všech postkomunistických zemí. Průměr EU je cca o 3% vyšší, to není velký rozdíl. U našich sousedů na Slovensku a v Polsku žije cizinců méně než 2% populace,“ vysvětluje ekonom.

Tito lidé prý přišli do Česka většinou za prací a spokojeně zde žijí. „Problémů v soužití s etnickými Čechy je minimum. Xenofobie skutečně není problémem naší společnosti. To, že veřejnost drtivou měrou odmítá zapojení ČR do projektu masového přesídlování obyvatel Blízkého východu a Afriky do Evropy, který se vytrvale snaží uskutečňovat pokrokářské elity ovládající EU, vyplývá z negativní zkušenosti západoevropských zemí s masovou migrací z těchto civilizačně odlišných oblastí,“ domnívá se.

Občané podle něj prostě mají strach. „Česká veřejnost se jednoduše obává vzniku podobných nepřizpůsobivých a agresivních menšin na našem území. To není rasismus, ani xenofobie. V módním evropském newspeaku se takový postoj nazývá předběžná opatrnost, a to je přece princip, který EU razí vždy a všude,“ dodává Weigl.

Témata:  uprchlíci Jiří Weigl Institut Václava Klause

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy