Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo bude novým prezidentem? na internetu najdete odpověď

Miliardář Karel Janeček
Miliardář Karel Janeček
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Online hra Prezident 21 miliardáře Karla Janečka stále probíhá. Prezidentem by se v ní stal bývalý předseda akademie věd ČR Jiří Drahoš. Miloš Zeman je vítězem co do počtu negativních hlasů. V top desítce je také herec Marek Eben nebo generál Petr Pavel, kteří však kandidovat odmítli.

Matematik a bojovník proti korupci, miliardář Karel Janeček, už dříve přišel s řešením, jak vylepšit český politický systém. Navrhl koncept Demokracie 2. 1, která zásadním způsobem mění volební systém Česka. Volič by v něm měl, kromě pozitivního hlasu, také hlas negativní, tedy proti nějaké straně nebo kandidátovi. 

Janeček svůj nápad loni přetavil také do podoby občanské online hry Prezident 21. Ta má předpovědět, kdo by se stal českým prezidentem ve volbách v lednu 2018. Hráč má k dispozici celkem čtyři hlasy. Jeden negativní a tři pozitivní. Hra odstartovala loni před Vánocemi.

"Prezident 21 je otevřená platforma – kandidáta, který splňuje oficiální podmínky pro výkon prezidentské funkce, může navrhnout každý. Všichni zúčastnění mají stejnou šanci. Jediný, koho navrhnout nelze, je Karel Janeček," stojí na oficiální stránce hry. Volit lze i prostřednictvím Facebooku, a to buď veřejně nebo tajně. Navíc může uživatel svůj hlas změnit v průběhu celé volby.

U jednotlivých prezidentských kandidátů je vždy uvedeno, zda jsou oficiálními kandidáty, nebo zda alespoň kandidaturu zvažují. Jedenáct kandidátů je tak označeno slůvkem "potvrdil/a" Mezi nimi je kromě textaře Michala Horáčka také zpěvačka a aktivistka Jana Yngland Hrušková nebo bývalý poslanec za Věci Veřejné Otto Chaloupka. Mezi těmi, kdo kandidaturu zvažují, je třeba senátor Jaroslav Kubera (ODS), ekonom a politolog Petr Robejšek (Realisté), nebo bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer.

Online hru už využilo na 122 tisíc Čechů, kteří hlasovali pro 540 různých kandidátů. 

V současné době, při započtení všech negativních i pozitivních hlasů, by se podle Janečkova volebního systému stal v lednu prezidentem bývalý ředitel Akademie věd ČR Jiří Drahoš. Druhý by skončil Michal Horáček a třetí tehdejší vůdce studentských protestů v roce 1989, Šimon Pánek, který však kandidovat odmítl. Do top desítky by se dostal i Petr Pithart (KDU-ČSL), herec Marek Eben (který kandidaturu odmítl), teolog Tomáš Halík, nebo generál Petr Pavel (kandidaturu odmítl). Nejlépe umístěnou ženou je Miroslava Němcová (ODS), která se zatím nachází na jedenáctém místě. 

Pokud bychom se zaměřili na nejvyšší počet pozitivních hlasů, na třetím místě střídá Šimona Pánka současný prezident Miloš Zeman. Kladný hlas mu dalo přes 24 tisíc hlasujících, prvnímu Drahošovi 32 tisíc. Horáček získal 31 tisíc hlasů.

 Miloš Zeman se pyšní jiným prvenstvím. Obsadil první příčku, co se týče negativních hlasů. Posbíral jich 47 tisíc, druhý Horáček 8 tisíc. Nejvíce rozporů tak budí právě Miloš Zeman, Michal Horáček a Tomio Okamura s Tomášem Halíkem. 

Témata:  Karel Janeček Michal Horáček Šimon Pánek

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy