Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak žijí a pracují europoslanci? Video odhaluje zákulisí Evropského parpamentu

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel/Praha - Mladý kandidát ve volbách do Poslanecké sněmovny za TOP 09 Dominik Feri zveřejnil video, na kterém se Čechům snaží přiblížit práci českého europoslance. Podle jeho mínění si totiž řada našich občanů myslí, že lidé zastávající tuto funkci nic nedělají.

Český europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09) částečně tomuto chápání rozumí. "Poslanci obecně pracují tolik, kolik chtějí, a když člověk chce pracovat, tak pracuje opravdu hodně. Práce funguje tak, že po tři týdny člověk jezdí do Bruselu - tak od pondělí do čtvrtka či do pátku - a pak ten čtvrtý týden hlasujeme ve Štrasburku a cyklus se opakuje," odpovídá na dotaz Feriho. 

"Tady to je výtah, kde zasedá Petr Mach", neodpustí si Feri ironickou poznámku na adresu eurposlance za Stranu svobodných občanů, který ale nedávno oznámil, že s prací europoslance končí. 

Podle Niedermayera jeho práce sestává z politické složky, kdy se pracuje uvnitř jednotlivých politických skupin a diskutuje se o nejdůležitějších otázkách. Druhou složkou je práce ve výborech, v případě Niedermayera se jedná o ekonomický a průmyslový výbor, kde se projednává připravovaná unijní legislativa. 

Asistenti europoslance Feriho provádí po celé budově Evropského parlamentu, ukazují mu tiskové centrum, bary, kantýny. V budově se nachází také posilovna a čistírna oděvů. 

"Účast našich médií se dotáhla na úroveň albánské televize," zhodnotil Niedermayer zájem českých žurnalistů o rozhovory a kontakt s poslanci z jiných zemí, než je Česká republika. Média se dle jeho mínění zajímají pouze o mediálně zajímavé, ale ne důležité kauzy. Češi navíc podle něj pořádně neví, jak se v Unii pracuje a nevědí, jak jsou která rozhodnutí skutečně důležitá. 

V Parlamentu funguje systém tlumočníků, ačkoliv totiž nejčastěji používaným jazykem je angličtina, každý europoslanec má právo vystupovat ve svém rodném jazyce. 

Niedermayer připouští, že každý poslanec má svůj styl práce. Někteří se prý téměř neúčastní jednání ve výboru a pak na plénu pronesou plamennou řeč, kterou si vystaví na youtube. 

Témata:  europoslanci Dominik Feri Luděk Niedermayer EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy