Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kandidáty čeká tvrdý boj:Na jedno poslanecké křeslo připadá 37 zájemců

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - V nadcházejícím boji o poslanecké mandáty zbylo 7524 kandidátů. Od srpnové registrace jich ubylo 15. Český statistický úřad (ČSÚ) očekává, že výsledky hlasování budou k dispozici z většiny okrsků v sobotu ve večerních hodinách, podobně jako v minulosti.

Na kandidátkách je rekordní počet adeptů na poslance. Na jedno křeslo ve Sněmovně tak připadá 37 zájemců. Nejméně kandidátů bylo v historii samostatné České republiky při předčasných volbách v roce 1998, kdy lidé vybírali poslance z 3621 kandidátů.

Zpracování výsledků bude podle mluvčí ČSÚ Petry Báčové záležet především na kvalitě a rychlosti práce okrskových volební komisí. Nikdy nelze vyloučit to, že některé okrsky v důsledku zjištěných chyb a nutnosti přepočítávání předají výsledky později.

Statistici se na shromažďování a zveřejňování výsledků hlasování připravili komplexně. "Kromě jiného se opakovaně testují programy, databáze a přenosy dat a kontroluje se funkčnost prezentačního systému," uvedla Báčová.

Témata:  Český statistický úřad (ČSÚ) Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky volby

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy