Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soudy mají zjišťovat názor dětí, než vydají předběžné opatření, zdůraznil ÚS

Ústavní soud ČR
Ústavní soud ČR
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Brno - Ústavní soud (ÚS) se zabýval případem, kdy Okresní soud v Jablonci nad Nisou před vydáním opatření o kontaktu s rodiči nezjistil názor čtrnáctiletého chlapce. Podle verdiktu ÚS justice pochybila.

Z řady dřívějších nálezů ústavních soudců plyne, že justice má v řízeních o úpravě styku zohledňovat názor dítěte, a to zvláště v případě, že lze vzhledem k věku předpokládat dostatečnou rozumovou vyspělost.

Nový verdikt rozšiřuje tento závazek i na vydávání předběžných opatření, u kterých sice soudy musí spěchat, nicméně i přesto lze přání dítěte operativně zjistit, a případně také zohlednit.

Právo dítěte být slyšeno se neuplatní jen ve specifických situacích, například pokud hrozí okamžité nebezpečí z prodlení nebo je dítě příliš útlého věku. "V nynějším případě však žádný takový důvod dán nebyl, naopak bylo vzhledem ke konfliktu mezi stěžovatelem (otcem) a matkou třeba předpokládat, že režim předběžného opatření potrvá delší dobu, neboť soud bude muset v řízení o věci samé provádět rozsáhlé dokazování," rozhodli ústavní soudci.

I přes zjištěné pochybení ústavní soudci zamítli stížnost, jejímž pisatelem byl chlapcův otec. Justice totiž později při projednávání kauzy hochův názor zjistila, s režimem péče a úpravou styku s otcem souhlasil.

Témata:  Ústavní soud ČR děti rodina

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy