Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uplyne 15 let od posledního dne, kdy byl Havel prezidentem

Václav Havel
Václav Havel
Foto: Korzo

Praha - Téměř třináct let prožil Václav Havel ve funkci hlavy státu. Jeho posledním dnem v úřadě byl, po vypršení druhého pětiletého funkčního období prezidenta ČR, 2. únor 2003. "Milí přátelé, loučím se s vámi jako váš prezident, zůstávám s vámi jako váš spoluobčan!" vzkázal lidem ten den večer v televizi.

Havlův poslední den ve funkci byl ve znamení loučení. Dopoledne položil věnce k soše Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí, k pomníku svatého Václava na Václavském náměstí a na další místa.

Po obědě Havla na Hradě navštívili premiér Vladimír Špidla a předseda sněmovny Lubomír Zaorálek. Právě na tyto dva sociální demokraty přešla část prezidentských pravomocí, neboť v té době ještě nebyl zvolen Havlův nástupce.

Odpoledne na Havla čekala vojenská přehlídka. Z balkonu na třetím nádvoří Hradu vojákům poděkoval za to, jak reprezentují zemi. Poté zavítal také do katedrály svatého Víta. Před 18:00 pak Pražský hrad opustil. Na odchodu si stačil potřást rukou se zaměstnanci své kanceláře, kteří udělali špalír na chodbě od jeho kanceláře k výtahu.

Havel se tak stal prvním prezidentem v historii země, který úřad opustil řádně po vypršení mandátu. Jeho předchůdci zemřeli ve funkci, abdikovali nebo byli odvoláni.

Témata:  Václav Havel Česká republika prezident ČR

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy