Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tajná mise: Česko předalo FBI třetího Libanonce v kauze Fajád

FBI
FBI
Foto: FBI **www.fbi.gov**

Praha - České speciální policejní jednotky v naprosté tichosti, ale za přísných bezpečnostních podmínek předaly třetího Libanonce z kauzy Fajád Faouze Jabera do rukou americké FBI. Jaber je obviněn z podpory terorismu a ze spiknutí s cílem zabít důstojníky a další zaměstnance Spojených států.

Faouz Jaber byl před několika týdny za velmi přísných bezpečnostních podmínek tajně předán do rukou amerických vyšetřovatelů - a to přímo na pražském ruzyňském letišti. Kvůli bezpečnosti ale nebylo možné tuto informaci zveřejnit dříve. Deníku Právo to řekla mluvčí Policejního prezidia Markéta Janovská.

Muže obviněného z podpory terorismu a ze spiknutí za účelem zabít americké důstojníky, si měla policie vyzvednout v pankrácké vazební věznici a 5. dubna ho předat do rukou FBI. V USA mu za jeho činy hrozí doživotí.

O vydání Jabera do USA rozhodl na konci února ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) - a to navzdory tomu, že s vydáním dalších dvou zadržovaných Libanonců (Alího Fajáda a Chálída El Marábího) nesouhlasil. Oba byli totiž podle všeho cennou součástí výměnného obchodu za pětici unesených Čechů držených v Libanonu.

"Policejní prezidium může nyní potvrdit, že před několika týdny realizovalo rozhodnutí ministra spravedlnosti o vydání hledané osoby do Spojených států amerických. Předání probíhalo za mimořádných bezpečnostních opatření a využity byly specializované složky policie," povtrdila Právu Janovská.

Tajné akce se účastnily desítky policistů, včetně Speciální taktické jednotky odboru cizinecké policie i Zásahové jednotky Inspektorátu cizinecké policie Praha - Ruzyně.

Trojici cizinců zatkli čeští policisté předloni v dubnu v jednom z pražských hotelů. Důvodem k zadržení bylo údajně podezření z nelegálního obchodu se zbraněmi a drogami. Fajád a El Marábí odmítali své vydání do USA a stali se tak součástí výměnného obchodu za pětici unesených Čechů v Libanonu. Jaber proti nebyl. V USA má rodinu.

Témata:  Libanon Ali Fajád FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation)

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy