Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Korupce v Česku? Policie zasahovala v domovech důchodců

Ministerstvo zdravotnictví
Ministerstvo zdravotnictví
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Policisté kromě pražské Nemocnice Na Bulovce a Nemocnice Na Františku zasahovali i v dalších sociálních zařízeních provozovaných Prahou. Státní zástupce již obvinil pět lidí a jednu firmu z korupce, vydírání a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. V hledáčku policie je i devět příspěvkových organizací v sociální oblasti ve Středočeském kraji.

"V několika námi zřizovaných zařízeních včera dopoledne zasahovala policie. Žádný statutární zástupce těchto organizací nebyl podle našich informací obviněn. Zástupci organizací jsou procesně v pozici svědků a jsou vázáni mlčenlivostí," uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman. Magistrát prý nemá všechny informace, ale typově se jednalo o domovy pro osoby se zdravotním postižením, domovy pro seniory a domovy se zvláštním režimem.

Podle serveru iRozhlas.cz je za manipulací zakázek podnikatel Tomáš Horáček, který na severu Čech sháněl fiktivní straníky pro ČSSD. Údajně si řekl o úplatek 4,5 milionu za to, že zprostředkuje zakázku na stravování pro Nemocnici Na Františku za 33 milionů korun. Schůzku s ředitelem mezinárodní cateringové firmy mu měla zprostředkovat tehdejší šéfka Nemocnice Na Bulovce Andrea Vrbovská. Ředitel firmy odmítl a Horáček mu měl sdělit, že jeho firma bude mít problém zakázku získat, neboť nechá změnit podmínky tendru.

Zda se o zmíněného podnikatele skutečně jedná, nechtěla vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová potvrdit. 

Policisté zasahují také v devíti ústavech ve Středočeském kraji. "Jednotliví ředitelé těchto zařízení byli vyzváni k maximální součinnosti a s vyšetřovateli by měli plně spolupracovat," uvedla radní pro sociální věci Aneta Heřmanová (ČSSD). 

Vyšetřovatelé již zadrželi ředitele Bulovky Františka Nováka, který nemocnici vede od konce dubna. Policisté prý zasahovali také nedaleko Kladna u bývalé ředitelky nemocnice Vrbovské, kterou ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) odvolal v lednu. Zadržený Novák působil v nemocnici jako provozně-technický náměstek a byl po odvolání Vrbovské pověřený vedením nemocnice. V nemocnici pracuje od roku 2012.

Témata:  Středočeský kraj veřejné zakázky sociální péče Ministerstvo zdravotnictví

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy