Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš a Conte by se mohli setkat na konci srpna, jednat mají o migraci a uprchlících

Giuseppe Conte
Giuseppe Conte
Foto: Twitter

Praha – Na konci srpna by se mohli setkat český premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho italský protějšek Giuseppe Conte. Právě Conte vyzval šéfa české vlády ke schůzce kvůli řešení migrace.

O přístupu k migraci chce Babiš jednat také v pátek v rakouském Salcburku s britskou premiérkou Theresou Mayovou, rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem a estonským premiérem Jürim Ratasem.

Šéf české vlády v polovině července odmítl italskou žádost o pomoc s 450 migranty zachráněnými z rybářské lodi ve Středozemním moři. Conte ho pak otevřeným dopisem pozval do Říma, aby si o řešení problémů s ilegální migrací promluvili.

Podle Babiše se jedná o termínu schůzky na konci srpna. České odmítnutí žádosti o pomoc se zachráněnými migranty už dřív zdůvodnil tím, že Evropa musí vyslat signál, že nelegální migrace je nepřípustná a přijímání dalších lidí problém jen zhoršuje. Některé státy naopak Itálii vyhověly.

V pátek se Babiš sejde v Salcburku k dvoustranným jednáním s rakouským kancléřem, estonským premiérem a britskou premiérkou. Dodal, že také s nimi chce mluvit hlavně o řešení migrace.

Brněnské koaliční hnutí Žít Brno minulý týden navrhlo, aby několik desítek migrantů z Itálie přijala jihomoravská metropole, pokud se na tom dohodne česká a italská vláda. Babiš ale zdůrazňuje, že jde o princip. „Vidíme, co se děje ve Středozemním moři," uvedl Babiš. Návrh hnutí Žít Brno kritizovali i někteří politici z brněnské koalice.

Témata:  Andrej Babiš uprchlíci Giuseppe Conte

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy