Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Aktuální průzkum: ANO by vyhrálo volby. ČSSD dotahuje Piráty

Sněm hnutí ANO
Sněm hnutí ANO
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Největší podporu ve volbách do Sněmovny by nadále mělo hnutí ANO, podle volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) by ho v březnu podpořilo 32 procent občanů. Proti předchozímu měsíci je to o 1,5 procentního bodu více. ODS by stejně jako v únoru dostala 14 procent a skončila na druhém místě.

Naopak zisk Pirátů klesl o dva body na 12,5 procenta a vyrovnal se podpoře ČSSD, která si meziměsíčně o 1,5 bodu polepšila.

U KDU-ČSL, TOP 09 a SPD nelze vzhledem k intervalům spolehlivosti říci, zda by se do ní dostaly či nedostaly, uvedlo CVVM.

Lidovce by v březnu podpořilo 5,5 procenta lidí, tedy o půl bodu více než v únoru. Podpora SPD by byla meziměsíčně stejná, činila by 4,5 procenta. O půl procenta méně lidí by podpořilo TOP 09, proti únoru si však strana polepšila o 1,5 bodu. Vedle toho Starostové si pohoršili o bod na 3,5 procenta. Z ostatních stran na tom byli nejlépe Zelení, kteří by získali procento hlasů.

Volební model do PSP ČR v březnu 2019. Výzkum probíhal ve dnech 2. – 13. 3 a 98 % rozhovorů proběhlo do 12. 3. Výsledky modelu tedy nereflektují výroky Václava Klause ml. a jeho následné vyloučení z ODS, ani odchod tří poslanců z hnutí SPD. Více v TZ: https://t.co/Ds4DvDx4Xc pic.twitter.com/erG10NYk18

— CVVM (@CVVMcz) 25. března 2019

Ve srovnání s únorovým měřením nebyly podle CVVM ale posuny u jednotlivých stran statisticky významné.

Volební model připravilo CVVM na základě odpovědí téměř tisícovky lidí v první polovině března. Účast ve volbách v průzkumu avizovalo 64 procent lidí, tedy stejně jako o měsíc dříve.

Témata:  volební preference Hnutí ANO ODS Sociální demokracie (SOCDEM) Svoboda a přímá demokracie KDU-ČSL TOP 09 KSČM Starostové a nezávislí Česká pirátská strana

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy