Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Extrémní počasí: Co se stane, když hodíte na hurikán jadernou bombu?

Hurikán
Hurikán
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Miami - Svět nedávno pobavila zpráva, že vystresovaní obyvatelé Floridy chtěli z nudy střílet osobními zbraněmi po hurikánu Irma. Zdaleka se však nejedná o nejšílenější nápad veřejnosti. Každoročně během bouřkové sezóny nad Atlantikem zasypají lidé Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) dotazy a nápady. A jeden se každoročně opakuje: proč jednoduše nehodit na hurikán atomovou bombu a zastavit přírodní řádění?

NOAA na to říká: protože silný hurikán je pořád lepší volbou než radioaktivní bouře. Ale kdyby vám toto vysvětlení nestačilo, úřad podává ještě podrobnější. Tropické cyklóny jsou oblasti relativně nízkého tlaku v atmosféře, takže teoreticky by je postupné navyšování tlaku vzduchu mohlo skutečně zničit. NOAA k tomu poznamenává, že vlna způsobená jadernou hlavicí je skutečně vysokotlakovým výbuchem, ale to neznamená, že zvládne snížit sílu hurikánu z vyšší kategorie na nižší.

Koneckonců, průměrný hurikán vypouští ohromné množství energie. Skrz vítr uvolňuje kolem 1,5 miliard joulů za sekundu, pokud se k tomu přidává ještě déšť, jedná se pak až o 600 miliard joulů během jedné vteřiny. Pokud by si tropický cyklón udržel takovou sílu po dobu 24 hodin (Irma byla v kategorii 5 přes 37 hodin), pak by se uvolnila energie ekvivalentní 824 914 násobku atomové bomby "Little Boy", která spadla na Hirošimu 6. srpna 1945.

Vysokotlaková vlna způsobená atomovým výbuchem je pouze krátkodobá, neexistuje tak žádný způsob, jak bychom jedinou bombou mohli zcela utnout hurikán v zárodku. Nemluvě o katastrofickému dopadu na životní prostředí a krajinu, pokud bychom každou bouři takto rozmetali.

Jinými slovy, nukleární zbraně jsou zcela zbytečné vůči hurikánům. Mohou působit jako spolehlivý mocenský nástroj proti civilizacím, ale pro přírodu jsou nebezpečné asi jako prskavka. Pokud chceme opravdu snížit počet smrtících bouří, pak je nejlepším řešením zabránit globálnímu oteplování, tvrdí NOAA.

Témata:  hurikán jaderné zbraně

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy