Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jste ve všem druzí? Podle odborníků je to dobře

Lidé, ilustrační fotografie
Lidé, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ať se snažíte sebevíc, stále končíte až na druhém místě? Tak zpozorněte, druhé místo totiž nemusí nutně znamenat vaši prohru, ba naopak. Z dlouhodobého hlediska můžete být totiž tím pravým vítězem právě vy.

Na pracovišti, ve škole nebo na sportovním utkání či v pěvecké soutěži. Téměř ve všech sférách se vždy najde vítěz a pak také ten, který končí na druhém místě. Podle vědce však skutečným vítězem z dlouhodobé perspektivy je spíše ten, jež se na druhém místě umístí. 

Chengwei Liu je profesor v oboru strategie a lidského chování na Warwick Business School si myslí, že vítězové jsou často vítězi jen šťastnou náhodou a jejich schopnosti ve skutečnosti nejsou tak přesvědčivé. "Předpokládáme, že nejbohatší lidé dělají věci dobře a zaslouží si naši pozornost a ocenění," cituje deník The Times profesora. "Možná bychom měli zvážit, jestli tomu tak skutečně je... Ano, jsou dobří, ale ne nutně nejlepší," míní.

Liu provedl v roce 2012 se svým týmem rozsáhlou studii na toto téma. Tým vytvořil modelovou hru zahrnující 50 kol a pět milionů hráčů. Vědci zjistili, že hráči, kteří skončili na samotném vrcholu, byli ve skutečnosti o pět procentních bodů méně schopni než ti, kteří se umístili až za nimi.

Závěry potvrdila i další analýza Liue. Ten posuzoval sedm tisíc společností, které jsou veřejně registrovány v USA. Zjistil, že ty, které si daný rok vedly nejlépe, byli následně poraženi těmi, kteří v minulém roce skončili druzí. 

Doktor Liu věří, že klademe příliš velký důraz na vítězství, což ale podle něj není správný přístup. "Měli bychom věnovat pozornost také druhému nejlepšímu," řekl. "Vítězové by neměli sklidit všechen úspěch," myslí si. Podle britského The Independent existuje mnoho příkladů z populární kultury. Ty dokládají, že ačkoliv neskončíte na prvním místě, můžete být mnohem úspěšnější a slavnější. 

V hudební soutěži X-Factor například populární kapela One Direction skončila na druhém místě. Stejně tak i britský zpěvák Olly Murs. Měli mnohem větší úspěch než ti, kteří soutěž vyhráli (Matt Cardle, Joe McElderry). Český posluchač zřejmě jména vítězů ani nikdy neslyšel. 

Doktor Liu říká, že můžeme přijmout jeho logiku a aplikovat ji také na sportovní sázení - nevsázejte si tak na tým, který loňský rok vyhrál, pravděpodobně totiž svůj úspěch už nezopakuje. "Neříkám, že na schopnostech a snaze nezáleží," dodává. "Jestli se chcete vypracovat od slabých výkonů k silným, pak na píli a schopnostech záleží hodně. Pokud se ale chcete posunout od dobrého ke skvělému, tam už hraje roli i štěstí," uzavírá. 

Témata:  vědci lidé

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 13:34

Ramzan Kadyrov má být údajně nevyléčitelně nemocný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy