Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po cukru nespí, žvýkačku nestráví. Jaké největší mýty panují o dětech?

Děti
Děti
Foto: Pixabay

V dnešní době už víme, že těhotenství rozhodně netrvá devět měsíců. S dětmi ale máme spojenu celou řadu mýtů, které nejsou tak úplně pravdivé. Jaké jsou ty největší?

Také se jako rodič domníváte, že po cukru je vaše dítě hyperaktivní? Chyba možná nebude v dětech, ale v představách dospělých, kteří tomu věří. Experiment se dvěma skupinami dětí, z nichž jedni dostali tabletu s cukrem, zatím ti druzí jen placebo, prokázala, že děti se chovají pořád stejně, ale rodiče se domnívají, že jejich dítko je po cukru mnohem zlobivější.

Jako děti jste možná slýchávali, nebo to možná dnes říkáte svým dětem, že četba za špatného osvětlení nebo sezení příliš blízko televize může mít špatný vliv na náš zrak. Vědci potvrzují, že při popsaných podmínkách skutečně oči musí pracovat mnohem více, proto nás mnohdy bolí, jenže na dlouhodobý stav to nemá vůbec žádný vliv.

Stejně tak spolknutá žvýkačka nezůstane v těle rozhodně sedm let. Žvýkací guma zajisté je nestravitelná, stejně tak spoustu dalších věcí, které jíme. Náš trávicí trakt je však velice schopný organismus, pokud něco nedokáže rozložit, okamžitě to posouvá dál a ve formě stolice to pak vylučujeme na toaletách.

A snad nejrozšířenější mýtus, kterému všichni věří, je devítiměsíční těhotenství u žen. Ve skutečnosti lékaři údaj udávají v týdnech, přičemž průměrné těhotenství trvá zhruba 40 týdnů, ale odchylky až do 5 týdnů jsou celkem častým jevem. Lidem se však mnohem snadněji počítá devět měsíců a gynekologové se ani nesnaží o to, aby nastávající rodiče poučil o pravdě.

Témata:  děti

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy