Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Polska dorazilo tisíc amerických vojáků. Kreml mluví o vážné hrozbě

U.S. ARMY, ilustrační fotografie
U.S. ARMY, ilustrační fotografie
Foto: defense.gov **www.defense.gov**

Moskva - Do Polska v uplynulých dnech dorazilo tisíc amerických vojáků, přivezli s sebou také těžkou bojovou techniku. Jde o akci v rámci operace, která si klade za cíl posílit východní křídlo NATO. Kreml tyto aktivity pokládá za hrozbu.

Americké brigádní uskupení podle polských médií čítá celkem 3500 vojáků a více než 400 pásových a přes 900 kolových vozidel, včetně 87 tanků M1A2 Abrams, 18 samohybných houfnic Paladin, 144 bojových vozidel pěchoty Bradley i více než 400 vozů Humvee.

O posílení východního křídla aliance rozhodl summit NATO, který se loni v červenci konal ve Varšavě.

Polsko a pobaltské státy jsou znepokojené politikou Ruska od anexe Krymu v březnu 2014 a následného vypuknutí konfliktu v Donbasu.

"Díváme se na to jako na hrozbu. Jsou to kroky, které ohrožují naše zájmy, naši bezpečnost, a to tím spíše, že třetí země - a není to ani evropský stát - zvyšuje svou vojenskou přítomnost u našich hranic v Evropě," sdělil dnes mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov. Podle něj by každá země vnímala negativně zvyšování cizí vojenské přítomnosti ve svém okolí.

Témata:  U.S. ARMY Polsko Rusko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy