Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Terorista z Louvru je mimo ohrožení života. Ve válce není míru, napsal před útokem

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž/Káhira - Egypťan (29), který v pátek u pařížského muzea Louvre zaútočil mačetou na vojenskou hlídku, je podle lékařů již mimo ohrožení života. Zůstává ale napojen na přístroje, nemůže proto zatím vypovídat.

Egypťan Abdalláh Ridá Rifáí Hamamí byl vážně zraněn na břiše. Krátce po incidentu byl jeho zdravotní stav kritický.

Hamamí se narodil severovýchodně od metropole Káhiry. Do Paříže přiletěl z Dubaje 26. ledna. V pokoji hotelu, kde se podle francouzských médií u třídy Champs-Elysées ubytoval, našli policisté několik jeho osobních věcí, ale nic, co by ho spojovalo s nějakou teroristickou skupinou.

Deník Le Parisien dnes uvedl, že Egypťan pochází z dobré rodiny a na sociálních sítích se představoval jako ženatý, obchodník firmy pro rozvoj životního prostředí a fanoušek fotbalového klubu Bayern Mnichov a filmu Sám doma.

Psali jsme: Louvre byl po teroristickém útoku opět otevřen  

Minulou sobotu si zakoupil dvě mačety v jednom obchodu se zbraněmi v 11. pařížském obvodu, kde žije početná arabská komunita, a hodiny před útokem u Louvru posílal stále více nábožensky zaměřených zpráv na síti Twitter. "Vyjednávání není možné. Nejsou možné žádné kompromisy, žádné přetvařování. Rozhodně není možné se vrátit. Ve válce není míru," napsal v jednom ze svých posledních vzkazů.

"Egyptská vláda a egyptský lid stojí po boku francouzské vlády a francouzského lidu," uvedlo v prohlášení egyptské ministerstvo zahraničí.

Otec Hamamího dnes prohlásil, že ho páteční zpráva o synovi šokovala. Odmítl tvrzení, že syn je radikál, a obvinil francouzskou vládu, že se obviněním snaží ospravedlnit, že vojáci stříleli. "Je to normální mladík, otec sedmiměsíčního dítěte," zdůraznil otec. V rozhovoru pro dubajskou televizi dodal, že se bojí o jeho život.

Témata:  Francie pokus o teroristický útok v Paříži Paříž

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 14:44

Hamás zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy

Palestinské militantní hnutí Hamás v sobotu nad ránem prohlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy