Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko hrozí Švédsku: Jestli vystoupíte z NATO, budeme jednat

Stockholm
Stockholm
Foto: Pixabay

Stockholm – Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro švédský list Dagens Nyheter Stockholm varoval, že pokud země vstoupí do Severoatlantické aliance, bude muset Rusko podniknout „nezbytná vojenská opatření“.

Moskva podle Lavrova na severní hranici podnikne nutná opatření v případě, že Švédsko vstoupí do NATO. „Každá země má právo rozhodnout, jak bude chránit svoji bezpečnost. Je ale třeba chápat, že když se vojenská infrastruktura přiblíží k hranicím Ruska, budeme samozřejmě muset přijmout nezbytná vojenská a technická opatření. Není v tom nic osobního, je to jen práce," cituje ministra server The Local.

Na otázku, jaká opatření by Rusko pravděpodobně zavedlo, ale odpovědět nechtěl. „To není moje práce, je to věc armády, ministerstva obrany a ruského generálního štábu. Když vidí, co se potenciálně děje na druhé straně našich hranic, pak vědí, jaké riziko hrozí a co mohou očekávat, když se NATO najednou rozhodne zastavit nás 'horkým' způsobem," vysvětloval.

Lavrov také obvinil Švédsko z ochlazení vztahů mezi oběma zeměmi po revoluci na Ukrajině a pádu proruského prezidenta Viktora Janukoviče. Rusko však prý zemi stále vidí jako dobrého souseda.

Témata:  Sergej Lavrov Švédsko NATO (Severoatlantická aliance) Rusko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Dmitrij Peskov

Peskov: Kyjev a Kreml se před dvěma lety dohodli na mírové smlouvě, pak ji Ukrajina zrušila

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.