Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Největší úspěch Ruska podle Rusů? Obsazení Krymu je na druhém místě, a první je...

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Rusové jsou hrdý národ a v mnoha ohledech právem. Jejich žebříček úspěchů se ale může leckomu zdát podivný. Více totiž oceňují zabrání ukrajinského Krymu, než vlastní vesmírné úspěchy.

Z průzkumu nezávislé sociologické společnosti Levada, o jejíchž výsledcích informovala agentura Interfax, vyplývá, že drtivá většina Rusů i po více než 70 letech od konce druhé světové války považuje za hlavní důvod k národní hrdosti porážku nacistického Německa sovětskou armádou v květnu 1945.

Porážku třetí říše označilo za největší důvod k hrdosti 83 procent Rusů. Bezesporu jde o jeden z největších ruských úspěchů v dějinách, ty další už jsou ale poněkud sporadické.

Průzkum totiž ukázal, že na druhém místě se překvapivě umístila anexe ukrajinského poloostrova Krym. Na násilné zabrání ukrajinského území je pyšných celých 43 procent dotázaných.

Paradoxně se tato událost umístila výše, než technické nebo vědecké úspěchy. Jurij Gagarin a další ale mohou být spokojeni se třetím místem, protože právě zde se podle Rusů nachází úspěchy ruské kosmonautiky. Alespoň to tvrdí 41 procent respondentů.

Další příčku obsadila "sláva ruských zbraní", pro kterou hlasovalo 26 procent lidí. Jako národ ale dokáží Rusové ocenit i sami sebe, protože páté místo zaujímá jejich trpělivost a houževnatost Rusů. Na šesté příčce se umístila sovětská společnost.

Průzkum se zaměřil i na druhou stranu mince. Tázal se totiž, co je důvodem nespokojenosti Rusů, přičemž více než polovina dotázaných uvedla, že Rusové jsou národ, který žije ve věčné bídě a špíně.

Třetina Rusů uvedla jako důvod nespokojenosti rozpad Sovětského svazu. Na dalším místě se nachází mravní úpadek, povýšenost a neúcta mezi lidmi.

20 procent Rusů ale trápí něco jiného, než morálka a životní problémy. Tento počet respondentů přiznal, že jim vadí zaostalost Ruska, která je dlouhodobá. Nejsou spokojeni zejména s tím, že země zaostává za Západem.

Témata:  Rusko průzkumy lidé

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy