Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NATO očekává rychlé řešení tureckého sporu

NATO
NATO
Foto: NATO

Vídeň - Ankara kvůli svým dlouhodobým neshodám s Vídní přerušilo spolupráci s partnerskými zeměmi NATO. Severoatlantická aliance očekává, že si spojenecké Turecko problémy s Rakouskem rychle vyřeší.

Rakouské ministerstvo obrany již oznámilo, že v ohrožení je například plán společné mise v Kosovu v rámci společných výcvikových programů.

"Mrzí nás současná situace a dopad, který má na naše programy spolupráce s partnery," připustil dnes nejmenovaný dobře informovaný představitel Severoatlantické aliance.

NATO ale odmítá interpretaci, že by Ankara zablokovala některé plánované akce kvůli eskalujícímu sporu mezi Tureckem a Nizozemskem či Německem.

"Je to důsledek dlouhodobého sporu mezi (tureckým prezidentem Recepem Tayyipem) Erdoganem a (rakouským ministrem zahraničí Sebastianem) Kurzem," poznamenal další zdroj ČTK.

Rakousko loni kvůli migrační krizi doporučilo přerušit v zásadě váznoucí přístupové rozhovory Evropské unie s Tureckem. V posledních dnech zakázalo na svém území agitaci tureckých vládních činitelů.

Zatímco přímo v rámci aliance může jednotlivý členský stát nespolupracovat v zásadě pouze vlastní neúčastí na tom či onom projektu, blokovat může rozhodování o projektech s partnerskými, ale nečlenskými zeměmi. Turecko tak zkomplikovalo spolupráci s Rakouskem, které je vůči Ankaře v posledních měsících velmi kritické, a dopady mohou jeho kroky mít i na spolupráci se Švédskem či Gruzií.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Rakousko Turecko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy