Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump telefonicky jednal čínským prezidentem o situaci kolem KLDR

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Peking/Washington - Americký prezident Donald Trump v noci na dnešek telefonicky hovořil s prezidentem Číny Si Ťin-pchingem o nejnovější krizi kolem Severní Koreje.

Podle čínské státní televize prezident Trumpovi řekl, že je v zájmu USA i Číny dosáhnout jaderného odzbrojení KLDR a udržet na Korejském poloostrově mír. Informovala o tom agentura Reuters.

"Relevantní strany musejí být v současnosti zdrženlivé a vyhnout se slovům i činům, které by zhoršily napětí na Korejském poloostrově," citovala čínská televize prezidenta Si Ťin-pchinga. Ten rovněž Trumpovi řekl, že k řešení jaderného problému je nutné dojít politicky a prostřednictvím rozhovorů.

Čína je podle prezidenta ochotna pokračovat v dialogu s USA na základě vzájemného respektu, aby bylo dosaženo vhodného řešení. Trump podle čínské televize řekl, že chápe roli, jakou Peking v severokorejském jaderném problému hraje.

Podle prohlášení Bílého domu oba prezidenti potvrdili oboustranný zájem na odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova. Nedávnou rezoluci OSN, která na KLDR uvaluje nové sankce, označili za významný krok k dosažení míru a stability.

Témata:  Donald Trump Si Ťin-pching 1 Čína Severní Korea USA

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy