Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská opozice slaví úspěch, v Moskvě převálcovala i Putina

Moskva
Moskva
Foto: moscow.ru

Moskva - V centrálních obvodech Moskvy v nedělních komunálních volbách uspěla ruská opozice. Naopak vládní strana Jednotné Rusko někde dokonce nezískala ani jediný mandát. Celkově se nicméně vítězem hlasování stane.

Moskva má 125 obvodů a opozice vyhrála ve 14 z nich, a získala tak právo jmenovat starostu. V dalších víc než padesáti obvodech se do místních zastupitelstev dostali opoziční kandidáti.

Za pikantní detail voleb označují dnes ruská média skutečnost, že totální vítězství zaznamenala opozice například v Gagarinově obvodu, kde v neděli odevzdal svůj hlas prezident Vladimir Putin. Jeho strana Jednotné Rusko tam propadla a nezískala jediný mandát.

Úspěchem byly volby v Moskvě pro liberální stranu Jabloko, která do místních zastupitelstev v metropoli prosadila 180 svých kandidátů. Mluvčí strany Igor Jakovlev dnes prohlásil, že strana s ohledem na úspěch vyšle příští rok svého kandidáta do boje o post moskevského primátora.

Dosavadní celostátní výsledky ale ukazují na další vítězství Jednotného Ruska. Strana pravděpodobně získá posty všech šestnácti gubernátorů, o nichž se v neděli hlasovalo. Volební účast v komunálních volbách byla tradičně nízká, v Moskvě dokonce k urnám přišlo jen kolem 15 procent voličů.

Témata:  Moskva Vladimír Putin Rusko volby v Rusku

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy