Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi se ovlivnění voleb ze strany Moskvy nebojí, tvrdí ruský poslanec

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Moskva - Ruský poslanec Alexej Čepa doufá, že v Česku nevznikne podezření z ruského vměšování do českých prezidentských voleb. Řekl to dnes agentuře RIA Novosti.

 Jeho parlamentní kolega Franc Klincevič na facebooku nevyloučil, že vítězství Miloše Zemana v prvním kole je součástí nezvratných "tektonických změn" v Evropě slibujících zlepšení vztahů s Moskvou.

Ruská média se dnes většinou zdržují komentářů k výsledkům prvního kola voleb v České republice a zaznamenávají pouze Zemanovo vítězství a výsledek jeho vyzyvatele pro druhé kolo Jiřího Drahoše. První ohlasy ale zaznívají z ruského parlamentu.

Čepa, který je místopředsedou zahraničního výboru Státní dumy, v rozhovoru pro agenturu RIA Novosti označil za nejdůležitější, aby v Česku při hodnocení výsledků voleb "neměli podezření, že zasáhla ruka Kremlu". Upozornil, že Moskva s Prahou udržuje "normální" obchodní a hospodářské vztahy, které by Čepa rád dál rozvíjel.

"Chci jen doufat ve zlepšení vztahů mezi našimi zeměmi, které spojují dlouhá léta přátelství, nehledě na řekněme rusofobní akce mnoha politiků dnešního Česka," prohlásil poslanec a dodal, že svou naději chová bez ohledu na konečný výsledek českých prezidentských voleb.

Témata:  Rusko volby Češi

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 19:30

Situace na frontě se stále zhoršuje, přiznala ukrajinská armáda

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy