Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mynář, Nejedlý a Tvrdík se vrátili z Číny, kde hledali Zemanova poradce

Vratislav Mynář
Vratislav Mynář
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Kancléř Vratislav Mynář, poradce prezidenta Martin Nejedlý a zástupce CEFC Jaroslav Tvrdík se vrátili z Číny, kam odletěli v úterý s cílem ověřit informace o zadržení šéfa CEFC Jie Ťien-minga. Ten je poradcem Miloše Zemana.

Jie Ťien-ming byl podle některých informací v Číně zatčen v polovině února. CEFC ani čínské úřady dosud zatčení oficiálně nepotvrdily. O výsledku cesty chce nyní Mynář informovat Zemana, do té doby ji nechce komentovat. "Logicky nejprve budu o výsledku mojí cesty informovat pana prezidenta a poté všechny ostatní," řekl Mynář. 

CEFC si před časem vybrala Českou republiku jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách. Zeman Jie Ťien-minga jmenoval v roce 2015 svým zvláštním ekonomickým poradcem. Tím zatím zůstává.

Skupina CEFC působí především v energetice, financích a průmyslu. Podle vlastních údajů je největší soukromou společností v Šanghaji a sedmou největší privátní firmou v Číně. Na počátku března se objevily spekulace, že vedení a provoz společnosti CEFC China Energy převzala investiční agentura, která spadá pod vládu v Šanghaji. Mluvčí CEFC China Energy však agentuře Reuters poté řekl, že firmu o převzetí nikdo neinformoval a že ji nadále řídí současný management.

Témata:  Jie Ťien-ming Vratislav Mynář Martin Nejedlý Jaroslav Tvrdík

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 13:25

Důchody se lidem opět zvýší. O kolik by mohly stoupnout?

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy