Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nové boje v Indii? Bezpečnostní síly zabily sedm maoistických povstalců

Indie, ilustrační foto
Indie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Dillí - Nejméně sedm maoistických povstalců bylo zabito při velké bezpečnostní operaci, kterou provedly indické bezpečnostní síly ve státě Čhattísgarh. Jde o druhou velkou akci proti baštám povstalců za poslední týden. S odvoláním na indickou policii o tom dnes informovala agentura AP.

Minulý týden bylo při střetu mezi vládními jednotkami a maoisty zabito nejméně 37 povstalců v západoindickém státě Maháráštra.

Maoističtí povstalci jsou v Indii považováni za největší vnitřní bezpečnostní hrozbu. Operují ve 20 z 28 indických států a mají tisíce bojovníků. Boj proti vládě zahájili v roce 1967 a jejich útoky si vyžádaly už několik tisíc obětí.

Tvrdí, že jim jde o práva chudých a bezzemků a že jejich vzorem je někdejší čínský komunistický vůdce Mao Ce-tung.

Témata:  Indie

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy