Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Berlín se bude řídit dohodou s Íránem, tvrdí Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová dnes řekla íránskému prezidentovi Hasanu Rúhánímu, že podporuje udržení mezinárodní jaderné dohody s Íránem, dokud se jí Teherán bude řídit. O telefonickém rozhovoru obou státníků informoval úřad německé vlády. Merkelová podle něj rovněž vyzvala k rozhovorům o íránském balistickém programu a regionálních aktivitách Íránu, včetně jeho postupu v Sýrii a Jemenu.

Tato jednání by se podle kancléřky měla uskutečnit "v širším formátu".

Německo a další signatáři dohody z roku 2015 usilují o její zachování poté, co americký prezident Donald Trump v úterý oznámil, že Spojené státy od dohody odstupují. Podle Washingtonu je smlouva neúčinná, neboť mimo jiné nezabránila tomu, aby Teherán pokračoval v úsilí o vyrobení jaderné zbraně.

Merkelová dnes také odsoudila noční útok íránských jednotek v Sýrii na izraelské cíle na Golanských výšinách. Teherán podle vládního komuniké kancléřka vyzvala, aby se snažil o zmírnění napětí v regionu.

Témata:  Angela Merkelová Německo Írán

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 9:18

Pro Rusko by bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez Číny, tvrdí Blinken

Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by pro Rusko bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez podpory Číny. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy