Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

WHO změní seznam nemocí: Bude vyškrtnuta transsexualita, přibude závislost na hraní videoher

Světová zdravotnická organizace (WHO)
Světová zdravotnická organizace (WHO)
Foto: Reprofoto ČT

Ženeva - Světová zdravotnická organizace (WHO) změnila seznam duševních poruch. Od ledna 2022 už na něm nebudou transgenderové osoby, naopak nově přibude závislost na hraní videoher či digitálních her.

Transgenderové osoby jsou lidé, kteří se cítí odlišně od pohlaví, s jakým se narodili. WHO tento stav už neoznačuje za duševní poruchu, ale za "genderovou neshodu". Podle doktorky Lale Sayové z WHO cílem vyjmutí transgenderového nesouladu ze seznamu nemocí bylo ukončit stigmatizování lidí. 

Nová Mezinárodní klasifikace nemocí (ICD-11) obsahuje na 55.000 kódů pro zranění, nemoci či příčiny smrti. Jde o jakýsi společný jazyk, který má usnadnit práci mimo jiné lékařům či pojišťovnám na celém světě. 

Zatím poslední Mezinárodní klasifikace nemocí (ICD-10) byla přijata v roce 1992, kdy byla ze seznamu nemocí vyškrtnuta homosexualita.

Transgenderové osoby se mohou identifikovat jako heterosexuální, homosexuální, bisexuální nebo asexuální. Opakem je cisgender, tedy osoba, jejíž genderová identita odpovídá pohlaví, s jakým se narodila.

Témata:  WHO nemoc EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:36

Langšádlová končí ve vládě. TOP 09 oznámila, že podá demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy