Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA nechystají pro KLDR časový plán na jaderné odzbrojení, Pentagon tvrdí něco jiného

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Washington - Názory amerických politiků na další postup vůči KLDR se značně rozcházejí. Šéf diplomacie Mike Pompeo pro CNN uvedl, že nechce svázat rozhovory se Severní Koreou o jejím jaderném odzbrojení s žádným časovým harmonogramem. Nejmenovaný představitel ministerstva obrany ale v pondělí řekl něco jiného.

Pompeo v minulosti řekl, že by rád viděl hmatatelné kroky vedoucí k likvidaci severokorejského jaderného arzenálu ještě před závěrem prvního funkčního období prezidenta Donalda Trumpa, tedy do ledna 2021.

"Nechystám se stanovit žádný časový plán," řekl Pompeo v rozhovoru pro CNN s tím, že existuje vůle k pokroku a že doufá, že tato vůle se změní ve skutečnost. 

Agentura Reuters uvedla, že Pompeův postoj se liší od postoje nejmenovaného představitele ministerstva obrany, který v pondělí řekl, že Washington velmi brzy předloží Pchjongjangu dokument s konkrétními požadavky a lhůtami k dohodě ze Singapuru.

Trump si za dohodu s Kimem vysloužil kritiku. Analytici upozorňují, že podepsaný dokument nezahrnoval konkrétní body, které upřesňují, jak a kdy se KLDR hodlá vzdát jaderných zbraní a balistických střel.

Témata:  Severní Korea severokorejské zbraně USA Pentagon

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 10:28

V noci Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny

V noci na dnešek Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny, což způsobilo poškození zařízení a zranění alespoň jednoho pracovníka. Oznámil to podle ukrajinských médií ministr energetiky Herman Haluščenko. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy