Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová chce s Českem jednat o migraci

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová lituje, jestli ohledně příslibu Česka a Maďarska dohodnout se na přijímání migrantů z Německa došlo k nedorozumění.

Řekla to dnes v rozhovoru s televizí ZDF. Není podle ní jisté, zda se dnes podaří vyřešit spor s bavorskou Křesťanskosociální unií (CSU) ohledně migrace, který ohrožuje existenci německé vládní koalice.

"Vůbec nic jsme nedojednali, jde o rozhovory, které by se mohly konat," řekla Merkelová, která o příslibu 14 zemí dohodnout se na urychleném navrácení migrantů registrovaných v jiné zemi EU psala v dopise svým politickým partnerům.

Mezi státy, jež zmiňovala, byly i Česko, Maďarsko a Polsko, které její migrační politiku dlouhodobě kritizují. Všechny tři země popřely, že s nimi Německo o této záležitosti jednalo a případnou dohodu odmítly.

Nicméně podle mluvčího německé vlády česká strana vyjádřila ochotu jednat o dohodě ohledně zlepšené spolupráce při vracení migrantů z Německa do státu EU, v němž byly zaregistrovány.

"Je to vážné, to ví každý," zhodnotila kancléřka spor o migraci s CSU, sesterskou stranou její Křesťanskodemokratické unie (CDU), jejichž dekády trvající svazek je nyní v ohrožení. Řekla ale, že chce s CSU dál spolupracovat. 

Témata:  Angela Merkelová Německo Česká republika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy