Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nechceme ohrozit německou vládu, ujišťuje bavorský premiér

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Mnichov/Berlín - Bavorský premiér Markus Söder dnes prohlásil, že Křesťanskosociální unie (CSU) nechce ohrozit stabilitu německé vlády. Překvapil ho krok ministra vnitra Horsta Seehofera, který kvůli sporu s kancléřkou Angelou Merkelovou (CDU) o vracení uprchlíků nabídl rezignaci.

"Je mnoho možných kompromisů, včetně některých, které jsme nabídli k dosažení řešení my, a to je velmi důležité. A doufáme, že to je možné. Jedno je jasné: stabilita vlády není otázka pro nás," řekl dnes Söder.

Křesťanskodemokratická unie (CDU) podle agentury Reuters zdůraznila, že nadále vidí prostor ke kompromisu ve sporu o azylovou politiku se sesterskou stranou. 

Seehofer prosazuje, aby migranti, kteří už byli registrováni v jiné členské zemi EU, byli vraceni přímo z německých hranic. Kancléřka to odmítá, pokud v rámci EU nebudou existovat příslušné dohody.

Seehofer v neděli nastínil tři možné scénáře řešení krize. Buď ustoupí v otázce migrační politiky kancléřce, nebo se jí postaví. To by vedlo k tomu, že by ho kancléřka zbavila funkce a vládní koalice by se rozpadla. Třetí možností je jeho demise, které prý dává přednost.

Témata:  Horst Seehofer Angela Merkelová Konzervativní unie CDU/CSU Markus Söder Německo

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy