Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový případ otravy novičokem hýbe Británií, vztahy mezi Moskvou a Londýnem opět skřípou

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - Mezi Londýnem a Moskvou už to zase skřípe. Británie v souvislosti s novým případem otravy dvou svých občanů vyzvala Rusko, aby poskytlo detailní informace k březnovému útoku novičokem na bývalého ruského dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji.

Britský pár byl nalezen v sobotu v bezvědomí v domě ve městě Amesbury, které leží nedaleko Salisbury, kde byli 4. března objeveni otrávení Skripalovi. Podle testů i tato dvojice byla vystavena působení stejné nervově paralyzující látky jako bývalý ruský agent a jeho dcera.

"Ruský stát by tuto špatnost mohl napravit, mohli by nám říci, co se stalo, co udělali a zaplnit některé významné mezery, které se nyní snažíme vyjasnit," řekl dnes pro BBC náměstek britské ministryně vnitra pro bezpečnost Ben Wallace. "Oni (Rusové) jsou ti, kdo mohou doplnit klíčová vodítka k tomu, aby lidé byli v bezpečí," dodal.

Šéf branného výboru ruského parlamentu Vladimir Šamalov už podle agentury RIA Novosti řekl, že Britové by měli při vyšetřování nového případu otravy nervově paralytickou látkou požádat o pomoc ruské odborníky.

Témata:  Velká Británie Rusko otrava novičok

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy