Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká vojačka utrpěla při výcviku v Litvě zranění

Česká armáda
Česká armáda
Foto: Army.cz

V Litvě se v pondělí při výcviku zranila česká vojačka. Po ošetření už opět plní standardní úkoly, sdělil mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Příčiny incidentu armáda vyšetřuje.

Vojačka, narozená v roce 1990, podle místních médií utrpěla lehká zranění nohy a rukou při hodu ručním granátem, který vybuchl ve vzduchu. Po ošetření v nemocnici v Kaunasu se následující den vrátila ke své jednotce.

Severoatlantická aliance (NATO) vyslala posílené jednotky do Pobaltí a Polska kvůli obavám východních členů aliance z přístupu Ruska. V každém státu působí uskupení složené z jednotek různých aliančních zemí. Česká armáda se v Pobaltí účastní tzv. předsunuté alianční přítomnosti.

V mnohonárodním uskupení, demonstrujícím odhodlání hájit východní křídlo NATO, je Česko zastoupené 55 vojáky v Lotyšsku a 230 vojáky v Litvě. Ve druhé polovině roku budou Češi navíc střežit vzdušný prostor Pobaltí se stíhacími letouny Gripen.

Témata:  Armáda České Republiky Litva NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy