Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z katedrály Notre-Dame je sklad toxického odpadu. Lidem hrozí otrava

Požár katedrály Notre-Dame
Požár katedrály Notre-Dame
Foto: Twitter

Požárem poškozený gotický chrám Notre-Dame v Paříži může být nyní nebezpečný i kvůli kontaminaci olovem. Varovali před tím dnes zástupci francouzské ekologické organizace Robin des bois.

Podle nich se při pondělním požáru žárem roztavilo až 300 tun olova, které se nacházelo v konstrukci střechy a spadlé věže. Vláda by se prý proto měla s ohledem na zdraví obyvatel přednostně věnovat dekontaminaci celého místa.

On this #GoodFriday, here is a powerful image for thoughtful consideration from the tragic devastation at #NotreDame.“Hold the Cross high so that I may see it through the flames.”~St. Joan of ArcThough there be destruction all around us, the cross remains a beacon of hope. pic.twitter.com/bcu9HSj9HQ

— John Tomkinson (@johnwtomkinson) 19. dubna 2019

"Z katedrály se nyní stal vlastně sklad toxického odpadu... Ještě předtím, než se vypíše soutěž na návrh nové věže, by se měla vypsat soutěž ohledně dekontaminace," uvedla organizace ve svém prohlášení.

Otrava olovem způsobuje u člověka narušení centrálního nervového systému, poškození mozku, nechutenství, bolesti hlavy a další onemocnění. Nebezpečná je hlavně u dětí.

Olovo se vstřebává zejména plícemi, právě proto téměř bezprostředně po požáru hladiny olova začal monitorovat francouzský úřad pro kontrolu kvality ovzduší Airparif. Ten ale množství olova neměří v reálném čase, k laboratorním testům poslal filtry, které na místě instaloval. Výsledky analýz ještě nejsou známy.

Témata:  Paříž ekologie otrava požár katedrály Notre-Dame

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy