Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolem Pásma Gazy opět eskaluje násilí. Hamás odpálil 200 raket, Izrael tvrdě zakročil

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: News.xinhuanet.com

Nejnovější eskalace násilí u hranic s palestinským Pásmem Gazy přiměla Izrael kromě vojenské odpovědi i k dalšímu odvetnému kroku. Ministerstvo obrany dnes oznámilo, že Izrael na časově neupřesněnou dobu uzavřel hraniční přechody s Pásmem Gazy a oblasti rybolovu podél břehů této palestinské enklávy. Rozhodnutí padlo poté, co z Pásma Gazy dnes bylo vypáleno na Izrael na 200 raket, na což izraelská armáda reagovala protiútokem na pozice radikální organizace Hamás.

Na vyhrocenou situaci v dané oblasti zareagovala i Evropská unie, která vyzvala k "okamžitému zastavení" ostřelování Izraele z palestinského Pásma Gazy. Zesílené snahy o uklidnění situace oznámil Egypt, který už při minulých vzplanutích násilností zprostředkovával příměří mezi oběma stranami.

"Je naléhavě nutné napravit tuto nebezpečnou situaci v zájmu ochrany životů civilistů," citovala agentura AFP z prohlášení mluvčí unijní diplomacie Maji Kocijančičové. "Izraelci a Palestinci mají právo žít v míru, bezpečí a důstojnosti," napsala mluvčí a zdůraznila, že "jen politické řešení může ukončit násilí. Snahy vyvíjené Egyptem k uklidnění situace zasluhují plnou podporu Evropské unie".

Men, women, and children are running into bomb shelters as more rockets are launched from #Gaza into Israel. Our tanks continue to strike Hamas targets in Gaza. We will defend Israel. pic.twitter.com/2Es0NGSDUe

— Israel Defense Forces (@IDF) 4. května 2019

Z Pásma Gazy bylo dnes vypáleno na Izrael 200 raket, na což izraelská armáda reagovala protiútokem na pozice radikálních organizací Hamás a Islámský džihád. Podle ministerstva zdravotnictví v Gaze přišeli při protiútoku o život dvaadvacetiletý Palestinec a čtrnáctiměsíční dítě, jehož matka později podlehla utrpěným zraněním. Dalších 13 lidí bylo zraněno.

Část raket odpálených na Izrael zneškodnila protiraketová obrana. V izraelských městech a vesnicích v blízkosti Pásma Gazy se rozezněly poplašné sirény. Palba z palestinského území v Izraeli nikoho nezranila.

Dnešní konfrontace následuje po pátečních bouřlivých demonstracích na hranici mezi Izraelem a Pásmem Gazy. Při izraelském náletu přišli v pátek o život čtyři Palestinci, z nichž dva náleželi k ozbrojenému křídlu Hamásu. Izrael náletem reagoval na palestinskou palbu, která zranila dva izraelské vojáky. Hamás hned v pátek pohrozil Izraeli odvetou.

Premiér Benjamin Netanjahu svolal ke konzultaci náčelníka generálního štábu armády a šéfa národní bezpečnostní rady.

Témata:  Gaza (palestinské město v Pásmu Gazy) Izraelská armáda Izrael

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy