Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fico se s premiéry Nizozemí a Malty shodnul, že se musí snížit počet migrantů

Rober Fico, slovenský premiér
Rober Fico, slovenský premiér
Foto: Česká televize

Bratislava - V Bratislavě dnes o brexitu a migrační krizi rokovali premiéři Slovenska, Nizozemska a Malty. Shodli se na tom, že EU musí snížit počet uprchlíků, kteří přícházejí na její území.

Podle maltského premiéra Josepha Muscata se migrací a obavami obyvatel musejí zabývat politici, protože v opačném případě toto téma převezmou extremistická hnutí.

"Shodli jsme se na tom, že je potřebné zásadním způsobem snížit příliv migrantů do EU. Potřebujeme chránit naše hranice, realizovat dohodu s Tureckem a potřebujeme se dohodnout s africkými zeměmi," řekl novinářům nizozemský premiér Mark Rutte, jehož země nyní EU předsedá.

Slovenský premiér Robert Fico dodal, že téma migrace spolu s výsledkem britského referenda budou hlavními politickými tématy v EU v druhém letošním pololetí, kdy předsednickou zemí evropské osmadvacítky bude Slovensko. "Navzdory našim představám o agendě se domnívám, že v druhé polovině roku 2016 budou dominovat dvě témata. Je to výsledek referenda ve Velké Británii bez ohledu na to, jaký bude. Druhým tématem, o kterém jsme hovořili, je migrace," řekl Fico.

Premiéři Slovenska, Nizozemska a Malty, která převezme předsednictví v EU po Slovensku, se před novináři současně vyslovili pro setrvání Británie v unii.

Témata:  Slovensko uprchlíci EU Robert Fico

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy