Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak po výbuchu bomby. Pláže na Chalkidiki jsou zničené, většina ostrova bez elektřiny

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Asi 80 procent severořeckého poloostrova Chalkidiki, který ve středu zasáhly silné bouře s krupobitím, je bez proudu. Dodávky elektřiny by měly být obnoveny do dnešního večera, informoval řecký deník Kathimerini. Při bouřích zemřelo v noci na Chalkidiki nejméně šest lidí, včetně dvou českých turistů, asi tři desítky lidí skončily v nemocnici.

Záběry z Chalkidiki z dnešního rána ukazují zcela zdevastované pláže, které podle místních médií vypadají jako po výbuchu bomby. Například v letovisku Nea Plagia byly zničeny i obchody a restaurace nedaleko pláže.

Místní úřady vyhlásily na Chalkidiki nouzový stav. Kvůli neštěstí na Chalkidiki zrušil dnes program i nový řecký premiér Kyriakos Mitsotakis, který situaci nepřetržitě sleduje.

Kromě nejméně šesti obětí byla při bouřích asi stovka lidí zraněna, z toho tři desítky osob skončily v nemocnici. Vážné jsou i škody na majetku, vyvrácené stromy ničily auta a střechy domů, blesky zasáhly elektrické vedení a způsobily požáry.

Ein heftiger Sturm hat Tausende Touristen auf der griechischen Halbinsel #Chalkidiki überrascht. Mindestens sechs Touristen starben. https://t.co/fsbeyh5hxj pic.twitter.com/a4v73khMOM

— Funke Zentralredaktion (@FunkeBerlin) 11. července 2019

Na jiných místech Řecka bojují hasiči s lesními požáry, které se šíří kvůli silnému větru a vysokým teplotám. Také bouře na Chalkidiki přišly po vlně veder, při nichž se teploty blížily 40 stupňům.

Bouře zasáhly ve středu večer i druhé největší řecké město Soluň, které leží nedaleko Chalkidiki. V Soluni ale nebyl nikdo zraněn.

Témata:  Řecko elektřina bouře

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy