Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podle FBI nebyl Omar Mateen veden žádnou teroristickou skupinou

Omar Mateen zabil v Orlandu 49 lidí
Omar Mateen zabil v Orlandu 49 lidí
Foto: myspace.com

Washington - Omar Mateen, který před týdnem v Orlandu na Floridě zabil 49 lidí a 53 dalších zranil, nebyl řízen žádnou zahraniční teroristickou skupinou.

Dnes to oznámil americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Zároveň zveřejnil část přepisu rozhovorů mezi policií a útočníkem, který při masakru také přišel o život. Mateen, jak policie dříve uvedla, se v telefonátech přihlásil k radikálnímu hnutí Islámský stát.

"Ve jménu Boha milosrdného," zahájil Omar první telefonát na nouzovou linku 911, který trval asi 50 vteřin a který se uskutečnil asi půl hodiny po začátku útoku. "Jsem v Orlandu a střílel jsem," řekl poté Mateen, který vedle angličtiny používal i arabštinu.

FBI z přepisu odstranilo jméno teroristické skupiny i jejího vůdce, ke kterým se Mateen přihlásil. Již dříve ale vyšetřovatelé uvedli, že střelec sliboval věrnost Islámskému státu a jeho šéfovi abú Bakru Bagdádímu.

Témata:  FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation) Omar Mateen (vrah z Orlanda USA - 12.6.2016) střelba v nočním klubu ve městě Orlando

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 19:30

Situace na frontě se stále zhoršuje, přiznala ukrajinská armáda

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy