Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NASA má nový cíl pro sondu New Horizons. Poletí tři roky do Kuiperova pásma

Sonda New Horizons
Sonda New Horizons
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Pamatujete si jaký ohlas měla sonda New Horizons, když prolétla kolem Pluta a poslala první ostré fotky zpátky na Zemi? Tak nyní se může zajít ještě dále. NASA vybrala jako další cíl mise objekt s názvem 2014 MU69.

Objekt 2014 MU69 se nachází v Kuiperově pásmu a byl objeven v roce 2014 při zkoumání dalších možných cílů pro sondu New Horizons, informoval server CNN. K nejbližšímu průletu sondy okolo tohoto objektu by mělo dojít přesně na nový rok 2019, takže si musíme počkat ještě dva a půl roku.

"Je zhruba tisíckrát větší než kometa 67P/Čurjumov-Gerasimenko, která si svou "slávu" užila před dvěma lety, kdy na ni přistála evropská sonda Rosetta," napsal výzkumník Alan Stern ve svém blogu.

Vědci z NASA si z průzkumu objektu MU69 slibují hlavně nové poznatky o Sluneční soustavě, očekává se také mnohem ostřejší a kvalitnější foto, než jak tomu bylo u Pluta. Sonda bude prolétat ve výšce tří tisíce kilometrů, což je téměř čtyřikrát blíže, než tomu bylo u trpasličí planety.

"Pokud se průlet kolem 2014 MU69 podaří, bude to mezník v historii prozkoumávání vesmíru," dodal Stern. NASA doufá, že sonda New Horizons bude provozu schopná až do roku 2021, aby tak mohla sbírat cenné informace z Kuiperova pásma.

Témata:  sonda New Horizons komety

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy