Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak si mobilní operátoři mastí kapsy? Velké srovnání cen v Evropě

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Agentura Point Topic publikovala analýzu klíčových trendů 4G LTE tarifů za 3. čtvrtletí minulého roku. V té byly sledovány země dosavadní EU-28 spolu s mimo unijním Švýcarskem a Norskem, ve kterých byly porovnávány průměrné měsíční sazby a rychlosti stahování, které nabízeli poskytovatelé mobilních služeb v Evropě.

Ve třetím čtvrtletí roku 2018 se průměrné měsíční ceny služeb 4G LTE pohybovaly v rozmezí $19.60-$56.40, přičemž nejvyšší ceny za poskytované služby byly zjištěny na Kypru. Sledované produkty poskytované kyperskými mobilního operátory jsou od počátku roku 2017 nejdražší v Evropě. Dražší datové služby byly dále vypozorovány v Řecku, Holandsku nebo Norsku, naopak nejlevnější služby na konci loňského roku byly poskytovány v Itálii a v Rumunsku. Česká republika byla v pozorovaném období 11. zemí s nejdražšími měsíčními datovými službami, průměrná měsíční cena ve sledovaném období činila téměř $40.

Mezi státy, které svým zákazníkům poskytovaly nejvýhodnější služby v poměru cena-hodnota/kvalita, patřily dle provedené analýzy Rakousko, Švýcarsko, Litva, Lotyšsko a Dánsko. Tyto země poskytovaly vysoké datové pokrytí za relativně nízké měsíční sazby. V tom samém žebříčku představovala Česká republika zemi s nejvyšší průměrnou cenou za GB dat, pohybující se kolem $6,5. Zároveň bylo Česko po Španělsku a Belgii třetí zemí s nejnižším datovým pokrytím.

Česku také patří první příčka v nelichotivém žebříčku nejvyšší průměrné ceny za 1 GB dat. 

Litva dále vyčnívala coby země nabízející nejlepší ceny vzhledem k průměrné rychlosti stahování sahající k 350 megabitům za sekundu (Mbps) a celkovému datovému pokrytí. Další země, jako například Norsko, Španělsko nebo Portugalsko, obecně investovaly do vyšší kvality, rychlosti stahování a rozvinutějších 4G sítí. Pro srovnání, průměrná rychlost stahování na 4G LTE službách v ČR představovala něco málo přes 200 Mbps.

Pro obecnější a spíše regionální porovnání byly porovnávány trhy západní Evropy a trhy Evropy východní. Západní Evropa skončila v tomto srovnání lépe – a to s průměrnou měsíční výší dat 134 GB, zatímco průměr ve východní Evropě činil 87 GB. V porovnání s předchozím kvartálem došlo v obou částech Evropy k růstu objemu měsíčně využívaných dat, a to z hodnot 110 GB v západní Evropě a 73 GB v její východní části. Zároveň platí, že ve východní Evropě zákazníci služby 4G LTE využívali za celkově nižší cenové sazby, které se v průměru pohybovaly okolo $32.54, než na západě, přesto byl rozdíl mezi nimi marginální.

Témata:  Evropa Česká republika internet mobily

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 13:34

Ramzan Kadyrov má být údajně nevyléčitelně nemocný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy