Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisíce lidí na Maltě vyrazilo protestovat do ulic kvůli Panama Papers. Skončí vláda?

Skandál Panama Papers
Skandál Panama Papers
Foto: Pixabay

Valleta - Včera tisíce lidí vyrazilo do ulic hlavního maltského města Vallety, aby dali na jevo svůj nesouhlas a nespokojenost s jednáním premiéra a především ministra zdravotnictví a energetiky Konrada Mizziho a šéfa úřadu předsedy vlády Keitha Schembriho, kteří jsou jmenování v tzv. Panamských dokumentech.

Nejen David Cameron má plno práce s vysvětlováním finančních transakcí společnosti jeho otce. O Panamských dokumentech a protestech se hovořilo často v souvislosti s Islandem, kde pod tlakem odstoupil tamější premiér. Neprotestuje se však jen na tomto ostrově.

Včera opozice zorganizovala protestní akci a tisíce lidí vyrazilo do ulic hlavního maltského města Vallety, aby dali na jevo svůj nesouhlas. 

Premiér Joseph Muscat podle Times of Malta neoblomně uvedl, že nepřijme žádná opatření v důsledku Panamských dokumentů, dokud nebude dokončen audit a nebudou známa všechna fakta. Připustil však, že ačkoliv společnosti a obchodování v Panamě nebylo nelegální, vedlo zřejmě ke korupci.

Opoziční vůdce, Simon Busutti naopak trvá na odsoupení premiéra. "Hanba ti, děláš Maltě ostudu. Ztratil jsi morální autoritu vládnout této zemi," cituje jej deník Malta Independent.

Žádají osdoupení jeho, ale zejména pak ministra zdravotnictví a energetiky Konrada Mizziho a šéfa úřadu předsedy vlády Keitha Schembriho. Panamské dokumenty totiž ukazují, že Mizzi si založili firmu v Panamě a na Novém Zélándu má fond. Účet má v Panamě také Schembri, avšak oba pochybení odmítají.

Témata:  Malta Panama Papers

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy