Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čínská ocel ničí evropský trh, sníží se import?

Čínská měna
Čínská měna
Foto: Pixabay

Peking - Vývoz oceli z Číny, který ohrožuje oceláře v Evropě i Spojených státech, minulý měsíc výrazně klesl. České firmy se snaží zvýšit konkurenceschopnost na světových trzích zaplavených levnou ocelí z Číny

Čínský export tím reagoval na vzestup domácí poptávky a cen, uvedla agentura Bloomberg s odkazem na dnešní údaje čínské celní správy.

Dodávky čínské oceli do zahraničí klesly na 9,1 milionu tun z březnové úrovně zhruba deset milionů tun. Za první čtyři měsíce roku však byl export meziročně vyšší o osm procent a dosáhl 36,9 milionu tun.

Loni čínští oceláři vyvezli rekordních 112 milionů tun, což srazilo ceny na světových trzích a podkopalo pozici producentů ve vyspělých zemích. Letos by se export podle odhadů Čínského sdružení železa a oceli měl snížit k úrovni sto milionů tun.

Čína minulý měsíc slíbila, že omezí domácí kapacity ve výrobě oceli. Na příliv levné oceli z Číny si stěžují oceláři v celé Evropě, včetně ČR.

Například Železárny Hrádek investují desítky milionů korun do snížení nákladů a zvýšení produktivity výroby ingotů. "Více než 20 milionů korun půjde do intenzifikace tavby v elektrické obloukové peci. Zahrnuje to například kyslíkovou trysku, která bude kontinuálně dodávat kyslík do pece, podpoří hoření a zkrátí dobu tavby," řekl Miroslav Slaný, mluvčí Z-group Steel Holding a.s., čtvrté největší ocelářské skupiny v ČR.

Dále jde o nový systém dávkování uhlí a vápna do struskových košů, trysku pro dmýchání uhlí, technologii pěnivé strusky a nový řídící systém pro automatizaci celého procesu. Nové technologie zkrátí dobu tavby, sníží spotřebu elektřiny a elektrod i opotřebení zdiva v peci. "To přispěje ke zvýšení konkurenceschopnosti naší produkce na světových trzích zaplavených levnou ocelí z Číny," dodal mluvčí.

Skupina se závody v Hrádku, Chomutově a Veselí nad Moravou nezveřejnila loňské hospodářské výsledky hrádecké firmy s 250 lidmi. Její tržby se v minulých letech pohybovaly kolem 1,3 miliardy Kč. Celý holding byl po předloňské ztrátě opět v zisku, který za minulý rok dosáhl 40 milionů Kč.

Témata:  Čína ekonomika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy