Cchaj Jing-wen

Světová zdravotnická organizace (WHO)

Šéf WHO přestřelil. Tchaj-wan požaduje omluvu za urážky

Svět

Tchaj-wanská diplomacie oznámila, že požaduje omluvu za "zbytečné a pomlouvačné" vyjádření, které pronesl šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. WHO se stala terčem kritiky mimo jiné ze strany USA kvůli zvládání situace kolem šíření koronaviru. Ghebreyesus, který je Etiopan, v této souvislosti ale obvinil Tchaj-wan, že podle jeho slov stojí za rasistickou kampaní jak proti němu, tak i proti dalším Afričanům.

Cchaj Jing-we

Prezidentka Tchaj-wanu obhájila mandát. Čína vyhrožuje, Pompeo gratuluje

Svět

Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen v dnešních prezidentských volbách obhájila svůj mandát na další čtyřleté období. Její hlavní oponent Chan Kchuo-jü porážku přiznal a řekl, že soupeřce telefonicky poblahopřál. Oznámily to agentury AFP a AP, podle nichž voliči podpořili prezidentku v její pozici ochránkyně autonomie Tchaj-wanu vůči rostoucímu tlaku pevninské Číny, která ostrov považuje za součást svého území.

Cchaj Jing-we

Tchaj-wan vyzval Peking, aby respektoval demokracii

Svět

Čína musí využít mírových prostředků ve vztahu s Tchaj-wanem a musí respektovat jeho demokratické hodnoty, prohlásila v noci na dnešek SEČ v novoročním projevu tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen. Zároveň podle agentury AP zdůraznila, že výsledky nedávných místních voleb, ve kterých utrpěla porážku její vládní Demokratická pokroková strana (DPP) odmítající sbližování s pevninskou Čínou, rozhodně neznamenají, že by se tchajwanské veřejné mínění přiklánělo k tomu, "abychom se vzdali naší samosprávy".

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy