Pardubický kraj

Při čelní srážce dvou osobních aut u Koclířova na Svitavsku zemřeli tři lidé

Při čelní srážce dvou osobních aut u Koclířova na Svitavsku zemřeli tři lidé

Domov

Při čelní srážce dvou osobních aut u Koclířova na Svitavsku zemřeli dnes dopoledne tři lidé, další dva se zranili. Frekventovaná silnice I/35 byla téměř šest hodin uzavřena, provoz se obnovil kolem 16:00. Na místě zasahovaly tři posádky záchranářů a dva vrtulníky, z Olomouce a Hradce Králové, řekla ČTK mluvčí Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Alena Kisiala. V Pardubickém kraji od rána prší.

Energetika, ilustrační fotografie

Elektrárna Opatovice zprovoznila kvůli havárii horkovodu záložní zdroje tepla

Domov

Kvůli havárii horkovodu byla od rána přerušena dodávka tepla z Elektráren Opatovice (EOP). Firma zásobuje 63.000 domácností v Hradci Králové, Pardubicích, Chrudimi a přilehlých obcích. Teplo z ní za normálních okolností proudí také do nemocnic, škol a podniků. Kvůli havárii elektrárna uvedla do provozu záložní zdroje, které postupně obnovují zásobování teplem většině odběratelů.

Ilustrační foto

Za pohození novorozence do kontejneru si matka odpyká 12 let vězení

Domov

Dvojnásobná matka z Pardubic, která své třetí dítě bezprostředně po porodu pohodila do kontejneru, si odpyká 12 let vězení. Dnes o tom rozhodl pražský vrchní soud, který ženě na základě jejího odvolání snížil původní trest o čtyři roky. Přihlédl k tomu, že proti dítěti nepoužila fyzické násilí. Novorozenou, silně podchlazenou holčičku zachránila z odpadků dvojice bezdomovců. Součástí verdiktu je i to, že matka musí odložené dceři zaplatit 300.000 korun za způsobenou újmu.

Záchranná služba, ilustrační fotografie

Domov

V Litomyšli havarovalo osobní auto, tři lidé uhořeli

Po nárazu auta do stromu dnes v Litomyšli na Svitavsku uhořeli tři lidé. U auta byl ještě zraněný muž. Byl opilý, policie zjišťuje, zda to byl řidič. Zraněný je v péči lékařů. ČTK to řekla policejní mluvčí Markéta Janovská.

Pardubická nemocnice

Pardubický kraj už nemá volná lůžka. Nemocnice nemohou přijímat pacienty

Domov

V Pardubickém kraji vyhlásili kvůli kritické situaci v nemocnicích stav hromadného postižení osob. ČTK to řekla mluvčí krajských nemocnic Kateřina Semrádová. Hejtman Martin Netolický (3PK/ČSSD) v České televizi uvedl, že v regionu už nejsou pro pacienty s covidem-19 volná žádná lůžka intenzivní péče a někteří pacienti leží na přistýlkách. Podle něj to znamená, že v případě potřeby hospitalizace nových pacientů s covidem-19 bude kraj žádat o pomoc okolní kraje.

Ilustrační foto

V Čenkovicích byl v provozu vlek, hrozí za to pokuta až 3 miliony

Domov

V Čenkovicích na Orlickoústecku byl dnes navzdory vládním nařízením v provozu lyžařský vlek. Policie případ zadokumentovala a předá správnímu orgánu. Provozovateli vleku hrozí pokuta až do výše tří milionů korun, řekla dnes ČTK mluvčí krajské policie Markéta Janovská. Na horách na východě Čech jsou dobré sněhové podmínky. Z nařízení vlády nejsou v provozu skiareály, včetně lanovek a vleků. Otevřeno měl rovněž areál Vaňkův kopec u Ostravy.

Nemocnice Pardubice

Nemocnice v Pardubickém kraji už provádějí jen urgentní zákroky

Domov

Nemocnice Pardubického kraje se nyní kvůli koronavirové epidemii soustředí pouze na urgentní výkony. Starají se o pacienty s akutními úrazy a zlomeninami, v chirurgických oborech také o případy náhlých břišních příhod, které nesnesou odklad, řekl dnes ČTK generální ředitel společnosti Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald. V interních oborech nemocnice podle něj musejí bez okamžitě řešit hlavně krvácení do zažívacího traktu, infarkty myokardu a cévní mozkové příhody.

Při srážce kamionu a dodávky na Pardubicku zemřeli čtyři lidé

Při srážce kamionu a dodávky na Pardubicku zemřeli čtyři lidé

Domov

Čtyři lidé zemřeli při autonehodě, která se stala dnes odpoledne u Horních Ředic na Pardubicku. Na frekventované silnici I/35 se srazily kamion a dodávka. ČTK to řekl mluvčí krajských zdravotnických záchranářů Aleš Malý. Další dva účastníci nehody jsou těžce zraněni. Letos je to zřejmě nehoda s nejvyšším počtem obětí.

Ilustrační foto

Domov

České dráhy mají další malér: Na Orlickoústecku jely vlaky proti sobě

Vlak společnosti Leo Express u Jablonného nad Orlicí na Orlickoústecku dnes ráno projel na červenou a vjel do cesty jiné soupravě stejného dopravce. Oba vlaky zastavily 500 metrů od sebe. ČTK to řekl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Při nehodě nebyl nikdo zraněn a zřejmě nevznikla ani hmotná škoda.

Ilustrační foto

Voda se valila okny. Na Chrudimsku přetekl rybník, proběhla evakuace

Domov

V Heřmanově Městci na Chrudimsku dnes po silných deštích přetekl Zámecký rybník a voda zaplavila nedaleký domov důchodců. Z něj hasiči evakuovali deset lidí. Původní informace o tom, že se hráz rybníka protrhla, se nepotvrdila. ČTK to řekla mluvčí hasičů Vendula Horáková. Velká voda v regionu stále hrozí. Novohradka v Luži na Chrudimsku před 15:00 dosáhla třetího stupně povodňové aktivity. Na Loučné na Svitavsku v Litomyšli a v Cerekvici nad Loučnou platil první povodňový stupeň.

Soudy, ilustrační fotografie

Mladá žena umlátila maminku sekerou. Soud byl nekompromisní

Domov

Mladou ženu, která vloni v červenci v rodinném domě na Orlickoústecku ubila sekerou svou matku, poslal dnes soud za vraždu na 15 let do vězení. Podle předsedkyně senátu Anny Sobotkové jednala s rozmyslem a zvlášť surovým způsobem. Rozsudek není pravomocný, obhájce si ponechal lhůtu na podání odvolání.

Ilustrační foto

Česko likviduje ptačí chřipku. Vybíjí nejvíc drůbeže v Evropě

Domov

Likvidace komerčního velkochovu drůbeže ve Slepoticích na Pardubicku, kde byla zjištěna ptačí chřipka, by mohla skončit dřív než v pátek, jak se odhadovalo. Hasiči v úterý ve 23:00 vyklidili usmrcená zvířata z druhé z pěti hal, třetí začali plnit oxidem uhličitým dnes v 5:00.

Ilustrační foto

Domov

Hasiči utrácejí drůbeží velkochovy. Haly plní plynem

Hasiči pod dohledem veterinářů dokončují likvidaci drůbeže v první z pěti hal chovu ve Slepoticích na Pardubicku, kde byla potvrzena ptačí chřipka. Nejdříve usmrtili kolem 6000 krůt, v jejichž chovu se onemocnění rozšířilo. Halu začali hasiči plnit oxidem uhličitým již v noci na dnešek.

Ilustrační foto

Česko děsí ptačí chřipka. Virus H5N8 potvrzen, část drůbeže se musí vybít

Domov

Likvidace chovu drůbeže ve Slepoticích na Pardubicku, v němž byla prokázána ptačí chřipka, začne už dnes večer. Trvat by měla asi do pátku. Novinářům to dnes řekl po jednání s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem (za ČSSD) ve Slepoticích ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. Škoda přímo na drůbeži, která by měla jít na porážku, je podle odhadu firmy do deseti milionů korun.

Ilustrační foto

Nejstarší dřevěná stavba na světě? Nachází se v Česku, potvrdili archeologové

Domov

Dřevěná studna, kterou archeologové našli při záchranném výzkumu pod budoucí dálnicí D35 u Ostrova v Pardubickém kraji, je nejstarší pravěká dřevěná struktura na světě. Potvrdil to dosavadní výzkum archeologů, kteří ji datují do let 5256 až 5255 před Kristem. ČTK to dnes řekl ředitel Archeologického centra Olomouc Jaroslav Peška. Studnu nyní odborníci konzervují a dělají další analýzy. Po ukončení výzkumu bude objekt k vidění ve Východočeském muzeu v Pardubicích.

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy