Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přeživší Romové z koncentračních táborů dostanou po 70 letech odškodnění

Romové si připomínají památku obětí romské genocidy před prasečí farmou v Letech u Písku
Romové si připomínají památku obětí romské genocidy před prasečí farmou v Letech u Písku
Foto: Gustav Pursche

Praha - Čeští Romové, kteří přežili nacistické koncentrační tábory, dostanou od Německa odškodnění. Peníze bude vydávat německý Fond pro nežidovské oběti.

Podle údajů ministerstva zahraničních věcí se finanční kompenzace týká patnácti Romů, kteří přežili holokaust v německých lágrech. Informaci serveru Hlídacípes.org potvrdila mluvčí ministerstva Michaela Lagronová.

"Jednání probíhala několik měsíců a před několika dny byla ukončena," uvedla Lagronová. "Adresně bude vyplacena částka 2500 eur na osobu, týká se to deseti až 15 lidí," dodala.

O kompenzaci pro české Romy dlouhodobě usiluje Výbor pro odškodnění romského holokaustu. Iniciativu podpořil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a do jednání se zapojil také bývalý český zmocněnec pro záležitosti holokaustu Jiří Šitler.

O odškodnění žádaly romské organizace už v minulosti. Před rokem se s žádostí o pomoc obrátili na ministerstvo zahraničí. Německá strana na základě jednání s českou požadavek akceptovala.

Romové byli podobně jako Židé v období druhé světové války tvrdě postiženi nacistickou rasovou politikou. V roce 1942 provedli v četníci v tehdejším Protektorátu Čechy a Morava soupis všech "cikánů, cikánských míšenců a osob žijících po cikánském způsobu". Dostalo se do něj 6500 lidí. Část z nich skončila ve sběrných táborech v Letech u Písku a v Hodoníně u Kunštátu. Transporty odvezly do koncentračního tábora v Osvětimi bezmála 5000 Romů. Do vlasti se jich vrátilo jen 583.

Témata:  romové koncentrační tábory koncentrační tábor Lety

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 9:18

Pro Rusko by bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez Číny, tvrdí Blinken

Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by pro Rusko bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez podpory Číny. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy