Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman pogratuloval ke kulatinám britské královně a švédskému králi

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes zaslal gratulační dopis Carlu XVI. Gustafovi, králi Švédského království. Ke kulatým narozeninám popřál také Alžbětě II. Ačkoli má britská královna narozeniny již 21. dubna, tradičně je oficiálně oslaví až v červnu.

Zeman britské královně popřál pevné zdraví, mnoho štěstí a úspěchu. "S potěchou vzpomínám na předchozí setkání během Vaší státní návštěvy v České republice v dubnu 1996 a u příležitosti 70. výročí vylodění v Normandii v červnu 2015. Bylo pro mě ctí a zároveň také radostí potkat Vás a rozprávět s Vámi," uvedl český prezident.

Poznamenal, že vztahy se Spojeným královstvím má Česko tradičně přátelské a že se úspěšně rozvíjejí třeba v ekonomické, politické a kulturní oblasti. Zároveň vyjádřil vděčnost "za množství programů výměny studentů a mládeže" mezi Českem a Velkou Británií. "Jsem pevně přesvědčen, že mladá generace hraje klíčovou roli v zachování a posílení vzájemného přátelství," dodal.

K životnímu jubileu dnes Zeman popřál i švédskému králi

Vaše Veličenstvo,

dovolte mi, abych Vám jménem svým i jménem občanů České republiky srdečně poblahopřál k Vašemu významnému životnímu jubileu.

Bezproblémové a přátelské vztahy mezi našimi zeměmi navazují na tradici dlouholeté spolupráce, především v oblasti kultury, vzdělanosti, vědy a výzkumu. Těší mě, že jsme i dnes svědky dalšího prohlubování vzájemných vazeb v této oblasti, ať už formou výměny studentů nebo prostřednictvím spolupráce českých nanotechnologických center a společností se švédskými partnery. Bylo by mi potěšením, kdyby se nám během nadcházejících let podařilo najít příležitost ke společnému setkání a kdybychom tak mohli ze svých funkcí přispět k dalšímu prohloubení přátelství mezi Švédským královstvím a Českou republikou.

Dovolte mi, Vaše Veličenstvo, abych Vám ještě jednou pogratuloval a popřál Vám pevné zdraví, mnoho úspěchů a spokojenosti.

S úctou

Miloš Zemanprezident České republiky

(Zdroj: hrad.cz)

Témata:  Miloš Zeman Královna Alžběta II. král Carl XVI. Gustaf

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy