Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Drůbež u ohnisek chřipky na jižní Moravě bude vybita, úhyn ptáků hlásí i další regiony

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Veterináři rozhodli, že se vybije veškerá drůbež v okruhu tří kilometrů od ohnisek ptačí chřipky na jižní Moravě. Virus se patrně šíří, úřady dostávají hlášení o úhynu ptáků i ze středních Čech, Zlínského, Jihočeského a Moravskoslezského kraje.

Vedle drobných chovů na jižní Moravě půjde i o reprodukční chov kachen společnosti Sebol, kde je 6000 ptáků. Zničit se v něm také bude muset 60.000 násadových vajec. O kolik kusů drůbeže celkem půjde, se zatím přesně neví.

"Utrácení bude zahájeno dnes odpoledne," řekl ústřední ředitel Státní veterinární správy (SVS) Zbyněk Semerád. V nejbližších chovech u ohnisek jde o 1100 zvířat. Podle něj je větší komerční chov pouze zmíněný chov kachen. "Utrácení bude provádět naše pohotovostní středisko, a to jak z Brna, tak z Hradce Králové," dodal Semerád. Se zabíjením zvířat pomůžou i vojáci. Drůbež se bude utrácet v malých chovech injekčně, ve větších chovech pak za použití CO2 v malých i velkých kontejnerech.

Za vybitá zvířata dostanou chovatelé odškodnění od státu. Ministerstvo zemědělství má pro nákazovou situaci letos připraveno 31,3 milionu korun. Pokud bude třeba více peněz, požádá o navýšení svého rozpočtu, protože jde o povinné výdaje plynoucí z veterinárního zákona. Chovatelé musí zažádat o náhradu do šesti týdnů od utracení nebo porážky drůbeže.

Ohniska jsou zatím v Ivančicích, Moravském Krumlově a v ivančické části Letkovice. Další ještě nebyla potvrzena, prošetřují se. Například z Říčan u Prahy nahlásil chovatel úhyn svých pěti slepic z 15 chovaných. V ostatních případech jde o volně žijící ptáky.

"Jak jistě víte, uhodily kruté mrazy, vrátila se k nám zima, bude zvýšený úhyn volně žijících ptáků," dodal ředitel odboru ochrany zdraví a pohody zvířat Petr Šatrán. Obyvatelé by si tak měli rozmyslet, zda budou každého uhynulého volně žijící ptáka hlásit. "Máme omezené kapacity," dodal. Veterinární lékaři se však budou snažit prověřit co nejvíce případů.

Témata:  ptačí chřipka státní veterinární správa

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy