Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mělo by se jednat o podobě Evropské unie, žádá Fiala

Petr Fiala řeční na 24. kongresu ODS
Petr Fiala řeční na 24. kongresu ODS
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Od schůzky šéfů parlamentních stran, na které chce premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka probrat český postoj k vyjednávání o podmínkách odchodu Velké Británie z Evropské unie, si předseda ODS Petr Fiala slibuje sjednocení národní pozice. Téma chce rozšířit o otázku dalšího fungování unie po takzvaném brexitu.

"Rád bych jednání rozšířil, ale uvidíme, na co bude pan premiér ochoten přistoupit, i o českou představu o tom, jak má vypadat Evropská unie po brexitu. Je absolutní iluze, bohužel je to iluze, ve které žije vláda, že se nebudou měnit základní parametry," řekl Fiala v dnešním rozhovoru s ČTK. Politici by podle něj měli mít jasnou představu, jakou chce Česko Evropskou unii a jaké místo v ní má země mít, pro případ, že unie otevře smlouvy, které nyní platí. Že se to stane, je si Fiala "skoro jist".

Ke schůzce parlamentních stran k brexitu předseda ODS Sobotku několikrát vyzval. "Chci, abychom se domluvili na tom, co je pro Česko republiku výhodné, co chceme zastávat. Pokud dosáhneme nějaké minimální shody, tak tu abychom zastávali. Jednání o brexitu nebudou trvat měsíce, ale mnoho měsíců, možná let a bude tu jiná vláda. Každý stát, který dosáhne nějaké vnitřní shody a je doma jednotný, je navenek silnější," řekl.

Čeští politici by se podle něj měli bavit i o reformě unie. "Pokud bude EU pokračovat tímto způsobem, tak jediné, co se může stát je, že se rozpadne. To já opravdu nechci," uvedl s tím, že reforma musí spočívat v posílení národních států, vrácení některých kompetencí, zastavení integrace v některých oblastech a v opuštění konceptu stále užší unie.

Pro Česko z evropské debaty o změnách vyplývají podle Fialy dva úkoly. Jde o vyjednání výjimky z automatického přijetí eura a výjimku z připravované imigrační politiky.

Sobotka chce s předsedy stran projednat 22. února výsledky pracovní skupiny pro brexit, která jedná už několik měsíců. "Celonárodní diskusi napříč politickým spektrem stejně jako společnou diskusi zemí EU považuji za nutnou. Proto jsem svolal kulatý stůl, u kterého zasednou všichni lídři stran zastoupených v Poslanecké sněmovně," uvedl Sobotka minulý týden.

Britská premiérka Theresa Mayová oznámila záměr dosáhnout takzvaného tvrdého brexitu. Londýn tak hodlá vystoupit z jednotného trhu a z dalších unijních struktur, včetně soudního systému. Britský nejvyšší soud sice rozhodl, že vláda potřebuje k zahájení jednání o odchodu souhlas Parlamentu, podle kabinetu to na plánu začít s brexitem do konce března nic nemění.

Témata:  Petr Fiala ODS Brexit

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy